Coronavirus - România: 19398 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Tradiţii în ajun de Sfântul Gheorghe. Nu face acest lucru! E mare PĂCAT!

Saturday, 22 April 2017, 11:02 Sursă: REALITATEA.NET

SF. GHEORGHE 2017. În ajunul sărbătorii și în ziua praznicului, din moși-strămoși, credincioșii respectă unele tradiții , convinși fiind că acestea atrag norocul și sănătatea în viața lor. 

SF. GHEORGHE 2017. Tradiții de bun augur în ajunul praznicului 

SF. GHEORGHE 2017. În data de 22 aprilie, în ajunul praznicului, este sărbătorit ”Sângiorzul vacilor” sau „Alesul”.  Acest obicei, moștenit din moși-strămoși, marchează începutul anului pastoral : în această zi se aleg ciobanii, mieii şi locul viitoarei stâne; tot atunci se pregătesc oile pentru muls şi se prepară primul caş.

SF. GHEORGHE 2017. Spiritele malefice sunt alungate cu ajutorul plantelor magice

SF. GHEORGHE 2017. Totodată, în ajunul praznicului, gospodarii sunt prudenți și iau măsuri care să alunge  spiritele malefice şi strigoii care umblă noaptea prin gospodării pentru a fura mana laptelui de la vaci. Prin tradiţie, spiritele rele pot fi alungate cu ajutorul unor plante, precum : usturoiul, rugul de măceşe, pelinul, rostopasca sau leuşteaul, scrie click.ro.

(w500) sf gheorgh

SF. GHEORGHE 2017. Ritualul numit ”colacul oilor” sporește producția de lapte

SF. GHEORGHE 2017. În multe zone din țară, în ajunul sărbărorii de  Sfântul Gheorghe, pe marginea galeții în care se mulge  pentru prima data laptele oilor se așează "colacul oilor", un colac în forma unei cununi, care se prepară din făină de grâu curată, cu apă și sare, apoi se unge cu gălbenuș de ou. Colacul este revendicat de doi păstori care vor să-l rupă în două. Potrivit tradiției, păstorul care rămâne cu partea mai mare a colacului va avea noroc  la producția de lapte în vara pastorală. De asemenea, în unele zone, în ajunul zilei de Sfântul Gheorghe, la primul muls, în locul colacului  se folosește, o cunună din ramuri verzi, care  are puteri magice: va spori laptele și va alunga forțele malefice, destul de active în ajunul praznicului.

SF. GHEORGHE 2017. În ajunul sărbătorii, oamenii priveghează 

SF. GHEORGHE 2017.În multe zone rurale, în ajunul sărbătorii, oamenii priveghează toată noaptea; priveghiul creștin se împlinește pentru ca oamenii să rămână vioi și sănătoși tot anul.

SF. GHEORGHE 2017.Ritualul cu grâu, pentru o recoltă bogată

SF. GHEORGHE 2017. De asemenea, în ajunul sărbătorii Marelui Mucenic, vitele sunt duse de gospodari în holdele de  grâu; când acestea se întorc  acasă, gospodarii iau o mână de grâu, iar boabele se  păstrează și se amestecă în grâul care va fi semănat, pentru ca recolta să fie bogată în anul următor.

SF. GHEORGHE 2017. O datină pentru a avea spor la lucru

SF. GHEORGHE 2017.În 22 aprilie, dimineața, gospodinele scot în curtea casei uneltele de țesut, încât razele soarelui să le încălzească. Gospodinele sunt convinse că împlinind această datină vor avea spor la lucru tot anul.

SF. GHEORGHE 2017. Datini care cheamă ursitul pentru fetele de măritat

SF. GHEORGHE 2017.În ajunul zilei de Sân-George, fetele de măritat credeau că îşi pot vedea ursitul dacă priveau, în această noapte, într-o cofă plină cu apă. Tot în  această zi, fetele mai obişnuiau să semene usturoi, pe care îl păstrau până la anul viitor. Mâncând usturoiul semănat cu un an înainte, tinerele cred că vor fi înzestrate cu sănătate şi că se vor căsători în cel mai scurt timp.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL