Kovesi, apărată în presa străină. The Guardian: România vrea să blocheze accesul propriului candidat

Tuesday, 05 February 2019, 19:34 Sursă: REALITATEA.NET

Publicația britanică The Guardian tratează pe larg, în ediția sa electronică, situația bizară în care se află candidatul României pentru poziția de procuror UE, Laura Codruța Kovesi.

Ministrul Justiției din România a promis să facă tot ce-i stă în putință pentru a bloca candidatul "mult-lăudat" pentru noul rol de procuror public al UE, scrie The Guardian.

Potrivit jurnaliștilor britanici, Laura Codruța Kövesi s-a impus ca "țarul" anti-corupției din România "pentru încercările îndrăznețe de a înlătura infracțiunile în unul dintre statele membre cele mai corupte din UE".

În calitate de șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Kovesi a pus sub acuzare premieri, miniștri, primari și membri ai Parlamentului, înaintea să fie demisă la ordinul ministrului Justiției, în iulie 2018.

The Guardian citează declarația de luni a ministrului Justiției, Tudorel Toader, potrivit căreia UE nu este conștientă de "abuzurile comise de Laura Codruța Kovesi" în calitate de șefă a DNA și a promis că va trimite motivele demiterii sale miniștrilor justiției din UE.

"Comentariile lui Toader mută din nou lumina reflectoarelor asupra corupției generalizate din țara sa", arată prestigiosul cotidian din Marea Britanie.

"În noiembrie anul trecut, Comisia Europeană a avertizat România că lupta împotriva corupției face pași înapoi, subliniind presiunea politică pusă asupra DNA. Unii diplomați europeni consideră că România ar trebui să intre în procedură de sancționare a statului de drept, în cazul în care Guvernul va continua cu propuneri de amnistiere pentru a șterge problemele politicienilor condamnați pentru corupție", se spune în articolul de marți.

Este amintit, în context, un interviu acordat The Guardian în 2015, în care Codruța Kovesi a declarat că guvernul român încearcă mereu "să ne lipsească de instrumentele necesare în combaterea corupției și să ne limiteze posibilitățile de investigare".

Funcționarii Comisiei Europene consideră acum că Kovesi este cea mai bună alegere pentru a conduce noua agenție a UE, care va fi dedicată combaterii criminalității transfrontaliere în materie de TVA și a fraudei împotriva bugetului UE. Kovesi este văzută ca prima alegere, în fața unui candidat francez și german.

Coșmar pentru PSD-ALDE. Laura Codruța Kovesi lovește din nou!

Jurnaliștii britanici nu uită să amintească faptul că, sub conducerea lui Kovesi, DNA a reușit condamnarea celui mai puternic politician din România, Liviu Dragnea. Liderul Partidului Social Democrat, care guvernează în prezent România, este considerat liderul eforturilor de refacere a legilor privind corupția.

"Încercările guvernului de a dezincrimina corupția au dus la unele dintre cele mai mari proteste de stradă din România de la căderea comunismului, trăgând semnalul de alarmă la Bruxelles. România, care deține în prezent președinția rotativă a UE, nu poate vota numirea EPPO (Biroul Public al Procurorului Uniunii Europene). Alegerea comisiei de selecție trebuie să fie aprobată de majoritatea statelor membre ale UE și de Parlamentul European, ceea ce înseamnă că nici o țară singură nu poate bloca un candidat".

Și publicația Emerging Europe amintește de "succesul" DNA-ului românesc sub șefia Codruței Kovesi, care a reușit punerea sub acuzare a "mii de politicieni, inclusiv Liviu Dragnea, cel mai puternic politician român".

Biroul Public al Procurorului Uniunii Europene (EPPO) va fi operaționalizat în 2020 sau începutul lui 2021. Doar 20 de țări europene participă în cadrul acestei instituții: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Portugalia, România, Slovacia, Spania și Slovenia. În mai 2018, Olanda a notificat Comisia Europeană că vrea să adere la EPPO.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL