Coronavirus - România: 113589 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Terry Pratchett a murit. Celebrul scriitor se lupta cu Alzheimerul

Thursday, 12 March 2015, 17:32 Sursă: REALITATEA.NET

Terry Pratchett a murit. Terence David John Pratchett (cunoscut fanilor ca Terry) a fost un scriitor de fantasy britanic, născut pe 28 aprilie, 1948, în Beaconsfield, Buckinghamshire. El este cunoscut cititorilor mai ales pentru seria "Discworld".

Terry Pratchett. Prima operă publicată a fost povestirea "Afacerea Hades", apărută în revista şcolii când avea 13 ani, iar apoi republicată în revista Science Fantasy în 1961, fiind plătit cu 14 lire. A doua operă publicată a fost "Locatarul Nopţii", care a apărut în noiembrie 1965 în revista New Worlds.

Terry Pratchett. În anii 1990, el a fost cel mai bine vândut scriitor din Marea Britanie şi a vândut peste 65 de milioane de cărţi, traduse în 37 de limbi străine, în toată lumea. În prezent, el este încă în topul 10 al celor mai populari scriitori din lume.

Terry Pratchett. În 1998, Pratchett a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic, pentru servicii aduse literaturii. În 2009, scriitorul britanic a primit titlul de cavaler al aceluiaşi ordin.

Lupta cu Alzheimerul

Terry Pratchett. În luna august 2007 Pratchett a fost diagnosticat în mod greșit că ar fi făcut un accident vascular cerebral minor în 2004 sau 2005, despre care se credea că i-ar fi afectat partea dreaptă a creierului. Deși abilitățile motorii i-au fost afectate, abilitatea de a scrie nu a avut de suferit.Pe 11 decembrie 2007, Pratchett a postat online faptul că fost diagnosticat cu o formă rară de început de Alzheimer, care, spunea, „se află în spatele fantomaticului 'accident vascular cerebral'.” El avea o formă rară de boală, denumită atrofie corticală posterioară, care face porțiuni din partea posterioară a creierului să se micșoreze și să se zbârcească.

Într-un interviu radiofonic, Pratchett le-a cerut oamenilor să "rămână veseli" și a declarat că "tratăm problema în termeni filozofici și poate chiar cu un optimism moderat.”

Pratchett a spus că simte că mai are vreme pentru „încă niște cărți”, adăugând că, deși înțelege impulsul de a întreba 'pot face ceva?', în acest caz particular va lua în considerare doar ofertele venite de la „experți din medicina cerebrală.”

Terry Pratchett. Discutând despre diagnosticul său cu ocazia Bath Literature Festival de la începutul anului 2008, Pratchett a dezvăluit că are dificultăți în a scrie dedicații când semnează cărțile.

În luna martie 2008, Pratchett a anunțat că donează 1.000.000 de dolari (aproximativ 494.000 de lire sterline la acel moment) către Alzheimer's Research Trust, spunând că a vorbit cu cel puțin trei supraviețuitori ai tumorilor pe creier, dar că nu a vorbit cu supraviețuitori ai bolii Alzheimer, fiind șocat să afle că „fondurile alocate cercetărilor legate de Alzheimer reprezintă doar 3% din cele alocate vindecării cancerului.”

Terry Pratchett. Pratchett a declarat despre donația sa: „Alături de alții, sper să trăiesc suficient încât să mai fiu aici când se va găsi Leacul.” Donația lui Pratchett a dat naștere unei camapanii pe internet, în cadrul căreia fanii speră să „îl dubleze pe Pratchett”, adunând alți 1.000.000 de dolari, potrivit Wikipedia.

În aprilie 2008, BBC a început lucrul alături de Pratchett la un documentar în două părți bazat pe boala acestuia. Prima parte din Terry Pratchett: Living With Alzheimer's a fost lansată de BBC Two pe 4 februarie 2009, adunând 2,6 milioane de telespectatori, având o rată de audiență de 10,4%.Al doilea, lansat pe 11 februarie 2009, a adunat 1,72 milioane de telespectatori, având o rată de audiență de 6,8%. El a mai apărut în The One Show pe 15 mai 2008, unde a vorbit despre starea lui și a fost subiectul unui interviu al ediției din 20 mai 2008 a emisiunii On the Ropes (BBC Radio 4), discutând despre Alzheimer și despre modul în care boala i-a afectat viața.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL