"Rusia nu îşi va fonda în niciun fel politica pe baza acestor exigenţe agresive şi ilegale" ale Statelor Unite, a afirmat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în cursul unei întrevederi la Moscova cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif.
Embargoul internaţional privind trimiterea de arme în Iran urmează să expire la 18 octombrie după eşecul Statelor Unite de a obţine o nouă rezoluţie a Naţiunilor Unite.
Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a avertizat la jumătatea lui septembrie că Washingtonul va împiedica Iranul să cumpere arme ruse sau chineze după încetarea acestui embargo.
Între timp, Statele Unite au proclamat că toate sancţiunile ONU împotriva Iranului sunt din nou în vigoare şi că embargoul asupra armelor va fi prelungit.
Sancţiunile au fost ridicate în baza acordului internaţional încheiat la Viena în 2015 şi destinat să limiteze programul nuclear iranian.
Statele Unite invocă statutul lor de ţară "participantă" la acest acord, din care Washingtonul s-a retras zgomotos în 2018, pentru a restabili sancţiunile, ceea ce contestă aproape toţi ceilalţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU şi aliaţii lor europeni.
Administraţia Donald Trump a mai ameninţat că va pedepsi orice ţară sau entitate care va încălca sancţiunile internaţionale pe care Washingtonul le consideră a fi în vigoare.
Joi, Serghei Lavrov a afirmat că aceste ameninţări confirmă faptul că "Washingtonul doreşte să se comporte ca un elefant într-un magazin de porţelanuri".
"După părerea mea, competenţele diplomatice ale actualei administraţii americane sunt aproape pierdute pentru totdeauna", a declarat el, adăugând că discuţiile pe această temă continuă, totuşi, între europeni, americani şi ruşi.