Coronavirus - România: 222559 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

SURSE: Percheziții DNA la Primăria Baia Mare! Edilul Cherecheș a fost prins în flagrant

Tuesday, 26 April 2016, 13:37 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit surselor citate, în momentul flagrantului, în biroul primarului Cherecheș se aflau mai multe persoane, printre care și reprezentanți ai unor societăți comerciale din Baia Mare.

El ar fi cercetat pentru luare de mită și cel mai probabil va fi dus la DNA Cluj pentru audieri.

Primarul Cătălin Cherecheș a confirmat acțiunea DNA, despre care spune că se desfășoară cu mandat și că procurorii ar ridica mai multe înscrisuri. El a spus că nu comentează acțiunea și că va reveni cu declarații și lămuriri, dar că ar avea legătură cu anumite sponsorizări pentru sportivi, potrivit Știri pe Surse.

Procurorii DNA au efectuat, la începutul lunii octombrie a anului trecut, 12 percheziţii la Primăria Baia Mare, la clubul de handbal HCM, la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane suspectate de fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2014-2015.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, spunea atunci că au fost ridicate documente ”care au legătură cu clubul de handbal fete si băieţi, HCM Minaur Baia Mare şi HCM Baia Mare”.

În urma descinderilor efetuate în 2015, procurorii îl cercetează pe directorul executiv al echipei de hanbal feminin HCM Baia Mare, Liviu Bala, pentru abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

Potrivit unui comunicat remis de DNA, în perioada 2014 - iulie 2015, inculpatul Bala Liviu - Ioan, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, "a îndeplinit în mod defectuos mai multe acte sau a ajutat la întocmirea acestora (efectuarea de cheltuieli fictive, întocmirea de documente contabile fictive, efectuarea de cheltuieli ce nu au fost cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli şi în bilanţul contabil aprobat de Adunarea Generală a HC Municipal Baia Mare etc.), prin acestea cauzând acestui club sportiv un prejudiciu în sumă de aproximativ 650.000 lei”.

Concret, în luna aprilie 2015, jucătoarelor de handbal din cadrul clubului HCM Baia Mare li s-a înmânat, de către reprezentanţii clubului, câte un dosar fiecare conţinând mai multe documente, între care un contract civil de prestări servicii încheiat între HCM Baia Mare, în calitate de beneficiar, reprezentat de Liviu Bala, în calitate de director executiv, şi fiecare dintre jucătoarele din lotul echipei de handbal, prin PFA, în calitate de prestator de servicii, perioada contractului fiind 28 noiembrie 2014 - 30 iunie 2018.

Conform contractului civil de prestări servicii, pentru obligaţiile asumate de către jucătoare, beneficiarul HCM Baia Mare trebuia să achite, în tranşe periodice, în urma facturării de către prestator, mai multe sume de bani.

"Tot în cadrul aceluiaşi dosar primit de fiecare dintre jucătoare, există printre altele şi un document, prin care acestea împuternicesc o persoană care a condus contabilitatea primară a clubului, pentru ca în numele fiecăreia şi pentru fiecare dintre jucătoare, să semneze cu semnătura sa electronică orice înscris ce emană de la PFA-urile înregistrate pe numele sportivelor. De asemenea, cu aceeaşi ocazie li s-au înmânat jucătoarelor câte 13 facturi şi chitanţe aferente perioadei 30.11.2014-30.12.2014, emise de către fiecare în parte, prin PFA-ul deţinut, având ca obiect prestări servicii conform contractului, însumând în total 65.000 lei. Aceste facturi nu reflectă realitatea, întrucât jucătoarele au primit pentru serviciile prestate mai puţin de 10.000 lei fiecare, restul sumei de bani facturată fiind încasată de către reprezentanţii clubului", se mai arată în documentul citat.

În aceeaşi perioadă, Liviu Bala ar fi ajutat la înregistrarea în actele contabile ale HCM Baia Mare a unor cheltuieli corespondente anilor 2014 şi 2015, care nu au la bază operaţiuni reale şi la evidenţierea altor operaţiuni fictive, respectiv înregistrarea de venituri nereale pe PFA-urile aparţinând sportivilor, denaturându-se astfel rezultatele financiar - contabile atât ale H.C. Municipal Baia Mare cât şi ale persoanelor fizice respective, concomitent cu producerea unui prejudiciu în dauna statului.

”În sprijinul aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Bala Liviu - Ioan a susţinut persoana care conducea contabilitatea primară a clubului în demersurile efectuate de acesta din urmă în legătură cu întocmirea unor documente în fals, cu scopul de a justifica prejudiciile create atât clubului HCM Baia Mare, cât şi bugetului consolidat al statului", se mai arată în comunicat.

Potrivit aceluaişi document, în cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL