Coronavirus - România: 69374 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Surpriză majoră: Ce ţară din Europa se înarmează cel mai tare în 2017

Tuesday, 11 April 2017, 11:04 Sursă: REALITATEA.NET

România a bugetat, în 2017, cea mai mare creştere din Europa de Est a cheltuielilor pentru Apărare, după ce preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a semnalat că sprijinul militar american ar putea depinde de respectarea angajamentului faţă de NATO privind alocarea a 2% din PIB.

Proximitatea faţă de Rusia şi avertismentele preşedintelui Trump au determinat creşterea bugetelor pentru Apărare de către ţările din Europa de Est, care se aliniază sau depăşesc ţinta recomandată de NATO, de 2% din Produsul Intern Brut, potrivit datelor Bloomberg.

România, Lituania şi Letonia, care împart Marea Neagră, respectiv frontiere terestre cu Rusia, înregistrează cele mai mari creşteri ale bugetelor pentru Apărare ca pondere în PIB, în 2017 faţă de 2016. Estonia şi Polonia nu sunt mult în urmă, cheltuind mai mult, ca pondere din PIB, decât ţările occidentale membre ale Alianţei.

Astfel, România a majorat cheltuielile pentru Apărare cu aproximativ 0,5% din PIB, de la circa 1,5% din PIB în 2016 la 2% din PIB în acest an. În Lituania, bugetul pentru Apărare a crescut în 2017 cu peste 0,3% din PIB, la 1,8% din PIB, iar în Letonia cu aproape 0,2% din PIB, la 1,7% din PIB.

Produsul Intern Brut al României estimat pentru acest an este de circa 815 miliarde de lei, deci bugetul destinat apărării este de circa 3,6 miliarde de euro, potrivit economica.net.

În luna februarie, după publicarea proiectului de buget pe 2017, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a felicitat România, care, în opinia oficialului, reprezintă un exemplu de urmat pentru ceilalţi aliaţi.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL