Coronavirus - România: 28973 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sunete misterioase înregistrate pe planeta Marte

Thursday, 03 October 2019, 11:04 Sursă: REALITATEA.NET

Deși cutremurele de pe Marte dispar în câteva secunde, valurile seismice se propagă timp îndelungat, aproximativ un minut, sau mai mult, potrivit Space.com.

Robotul InSight al NASA a ajuns în noiembrie 2018 pe Marte și a înregistrat multiple mişcări pe care acum le pot asculta şi pământenii.

NASA a prezentat marți două fișiere sonore cu sunetul produs de două cutremure din 22 mai și 25 iulie, înregistrate cu ajutorul seismometrului ultrasensibil oferit de agenția spațială franceză CNES.

Agenția spațioală ascultă încă de la începutul anului subsolul planetei, în căutarea „bătăilor inimii" sale pentru a descoperi indicii ale istoriei formării sale, conform Rador. Pentru că planeta nu este moartă și „respiră" încă vizibil, explică CNES.

Frecvența vibrațiilor este prea mică pentru urechea umană, iar mişcările seismice sunt prea slabe pentru a fi resimțite. Înregistrările au fost astfel „ușor" procesate și accelerate pentru a deveni audibile cu ajutorul unei așa-numite tehnici de „sonificare", realizată de cercetătorii de la Institutul de Fizică a Globului din Paris.

Cu o cască audio, se poate auzi un zgomot ușor, care nu este spectaculos la prima vedere, dar cu privire la care oamenii de știință trag deja concluzii despre compoziția crustei marțiene.

Această crustă este probabil comparabilă cu „un amestec din scoarța terestră și cea a Lunii", potrivit Jet Propulsion Laboratory (JPL), laboratorul NASA. Faliile de pe Pământ se închid relativ rapid datorită infiltrării apei, permițând valurilor să traverseze neîntrerupt fracturile vechi și să se învârtă prin crustă.

Echipele care gestionează seismometrul sunt doar la începutul explorării subsolului. Ele intenționează să descopere într-o zi compoziția completă a acestuia, în special a nucleului.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL