Coronavirus - România: 29223 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Studiu: Jumătate dintre românii care ajung la dentist au nevoie de tratamente complexe

Friday, 09 September 2016, 10:21 Sursă: REALITATEA.NET

1 din 20 de pacienţi a optat pentru un control de rutină în acest an, şi tot atâţia şi-au dorit şi un detartraj sau un periaj profesional.

Dintre cei care trec pragul cabinetelor de stomatologie, cei mai mulţi, 27%, au între 31 şi 45 de ani, urmaţi de cei cu vârste cuprinse între 46 şi 65 de ani, respectiv 18 şi 30 de ani, fiecare categorie cu o valoare aproximativă de 17%. Femeile sunt mai atente cu sănătatea lor orală decât bărbaţii, la o diferenţă mică însă, 52 la 48%.

"Pacientul român este un pacient dificil. Vine la stomatolog atunci când îl doare ceva, într-o proporţie covârşitoare. Sunt foarte puţini cei ce vin pentru a preveni apariţia unei probleme, respectiv doar 5.55% din total. Acestia sunt cei constienţi de nevoia de prevenţie. Au fost educaţi aşa.  În general, părinţii nu aduc copiii mici la dentist decât atunci când pe aceştia îi doare ceva. Educaţie înseamnă să te fi învăţat cineva, la un moment dat, că trebuie să îţi speli dintii, aşa cum îţi speli mâinile. Şi să faci asta. La fel este şi cu rutina unui control preventiv", susţine dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog.

Deşi aspectul dinţilor este un motiv des invocat pentru vizita la stomatolog, în realitate, mai puţin de 1% dintre lucrările efectuate sunt de estetică dentară, în timp ce serviciile din zona de ortodonţie sunt accesate de aproape 5% dintre pacienţi. Deşi se gândesc la aspect, pacienţii trebuie să îşi rezolve mai întâi problemele medicale, aşa că sunt puţini cei care au răbdare, până la 2 ani, să termine un demers stomatologic până la purtarea unui aparat ortodontic.

Analiza a fost realizată pe 2.500 de pacienţi, din Bucureşti şi din împrejurimi.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL