Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Studiu: Femeile la menopauză devin mai puțin eficiente la ''multi-tasking''

Wednesday, 25 January 2017, 16:00 Sursă: REALITATEA.NET

Oamenii de știință din Elveția au cerut unui grup format din 83 de voluntari de ambele sexe și de diferite vârste să efectueze exerciții de mers pe banda de alergare și în același timp să rezolve un test complicat de limbă care activa emisfera stângă a creierului. În cazul bărbaților dar și al femeilor aflate la menopauză cercetătorii au observat o reducere semnificativă în ceea ce privește balansarea mâinii drepte — o componentă a mișcării ce ajută la echilibrarea corpului.

Însă, în mod remarcabil, acest efect nu s-a manifestat aproape deloc la femeile mai tinere. Cercetătorii cred că hormonii sexuali specifici feminini, care influențează creierul, ar putea sta la baza acestei abilități a femeilor de a efectua sarcini multiple concomitente.

Însă, pe măsură ce acești hormoni devin din ce în ce mai puțin activi odată cu înaintarea în vârstă, ''multi-tasking-ul'' poate deveni la fel de dificil pentru femei, așa cum este pentru bărbați.

''Știm că emisfera stângă a creierului este responsabilă atât pentru sarcinile verbale cât și pentru controlul balansării brațelor în lateralele corpului'', susține Tim Killeen, doctorand la Spitalul Universitar Balgrist din Elveția. ''În cazul bărbaților și femeilor mai în vârstă, sarcinile verbale par să copleșească emisfera stângă până la nivelul în care mișcarea brațului drept devine redusă. Am fost surprinși să observăm o diferență atât de mare în modul în care cele două comportamente relativ simple — controlul cognitiv și balansarea brațului — interacționează unul cu altul'', a spus cercetătorul.

''(Alte studii — n.r.) au arătat că, în comparație cu bărbații, femeile sunt mai eficiente în ceea ce privește trecerea de la o sarcină la alta. Noi am demonstrat că femeile sunt mai puțin afectate de interferențe în timpul mersului și vorbirii și că această abilitate se estompează după vârsta de 60 de ani'', a precizat Killeen. ''Dacă aceste descoperiri se aplică și altor exemple de multi-tasking — precum șofatul și vorbitul ori mersul pe jos și scrierea de mesaje pe telefon — este încă o speculație'', a completat specialistul, potrivit sursei citate.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Royal Society Open Science.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL