Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Stere Gulea vrea să facă "Moromeţii 2" însă se întreabă cât de actual mai este Moromete astăzi

Tuesday, 08 December 2015, 12:00 Sursă: REALITATEA.NET

Luni seară, la Teatrul Act din Bucureşti, a avut loc un eveniment dedicat "Moromeţilor", la 30 de ani de la lansarea filmului regizat de Stere Gulea şi la 60 de ani de la apariţia ediţiei princeps a cărţii lui Marin Preda. La începutul serii, a fost prezentat spectacolul "Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?", o adaptare liberă semnată de Cătălin Ştefănescu după "Moromeţii" lui Marin Preda, pusă în scenă de Alexandru Dabija şi interpretată de Marcel Iureş şi de George Mihăiţă.

Seara a continuat cu o dezbatere, pornind de la întrebarea "Cât de actual mai este Moromete astăzi?".

 

 

 

 

La dezbatere au participat regizorul Stere Gulea, directorul de imagine Vivi Drăgan-Vasile, actorii Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Marcel Iureş şi George Mihăiţă, precum şi jurnalistul Cătălin Ştefănescu.

În timpul acestei dezbateri, regizorul Stere Gulea a anunţat că a scris un scenariu pentru "Moromeţii 2", însă ar vrea să afle şi care este părerea publicului despre ideea de a face acest film. Drept urmare, spectatorii au fost invitaţi să completeze un chestionar, prin care erau sugerate posibile alternative pentru noul film.

,,Eu am scris o primă variantă, în vara asta. A fost o întâmplare. Astă vară, plecasem să scriu un alt scenariu şi nu-mi ieşea şi, la un moment dat, din teamă că nu mai pot scrie, am început să scriu despre «Moromeţii 2», ca exerciţiu. Mergea şi atunci m-am decis şi l-am scris ferindu-mă de soţia mea, care era convinsă că scriu la scenariul pentru care mă dusesem să scriu", a declarat Stere Gulea, menţionând că nu s-a decis încă dacă filmul va fi făcut alb-negru sau color, în cazul în care va fi realizat.

"Mi-e greu să răspund dacă un film ca ăsta mai interesează în ziua de azi. Eu l-am plasat ca acţiune, în prima variantă a scenariului, în anii '45 - '46, imediat după război. De ce? Pentru că eu găsesc că este o perioadă extrem de interesantă şi necunoscută. E perioada în care oamenii trăiseră într-o societate democratică, aşa cum era ea, românească, cu toate imperfecţiunile ei, dar era o societate democratică, trăiseră cu dreptul la proprietate, libertatea de a vorbi şi toate lucrurile astea esenţiale, şi acum începeau să vadă că unele lucruri sunt interzise, puse sub semnul întrebării. Este această perioadă de la democraţie la dictatură, iar oamenii ca Moromete încep să se întrebe ce se întâmplă, caută răspunsuri la această situaţie, la această stare de lucru şi din cauza asta mi se pare mie că este o perioadă extrem de interesantă, care se duce până în momentul în care se întâmplă colectivizarea, când ţăranul român dispare", a mai spus Stere Gulea.

Regizorul a spus că a fost încurajat să facă acest film sau cel puţin să vadă dacă sunt şanse să fie realizat.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL