Coronavirus - România: 114648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Statistică alarmantă: Un sfert dintre mamele minore din Uniunea Europeană trăiesc în România. Câte adolescente au născut anul trecut

Tuesday, 07 July 2020, 17:01 Sursă: realitatea.net

 

Organizația Salvați Copii România arată că 23% dintre mamele sub 18 ani din Uniunea Europeană trăiesc în țara noastră.  Datele Eurostat de acum doi ani (2018) arată că 8.621 de fete au devenit mame înainte de vârsta majoratului (10-17 ani), iar 725 dintre ele s-au aflat în această situație înainte de a împlini 15 ani.

Situația este cu atât mai critică, cu cât doar două procente dintre acestea spun că au interacționat cu serviciile publice de asistență socială, potrivit rezultatelor anchetei sociologice realizate de Salvați Copiii România.

Principalele concluzii ale analizei realizate de Salvați Copiii arată că 83% dintre mamele minore nu mai frecventau şcoala la momentul completării chestionarului, iar dintre acestea, 64% abandonaseră şcoala înainte de sarcină. Aproximativ 20% dintre gravidele şi mamele minore locuiesc în gospodăria de provenienţă a partenerului, însă sub două procente dintre acestea sunt căsătorite legal. Aproape 70% dintre respondenţi afirmă că locuiesc într-o casă cu cel mult două camere. 

- Sub 2 procente dintre mamele minore spun că au interacţionat cu serviciile publice de asistenţă socială.

- 83% dintre mamele minore nu mai frecventau şcoala la momentul completării chestionarului.
Dintre acestea, 64% abandonaseră şcoala înainte de sarcină.

- Aproximativ 20% dintre gravidele şi mamele minore afirmă că locuiesc în gospodăria de provenienţă a partenerului, însă sub 2 procente dintre acestea sunt căsătorite legal.

- Aproape 70% dintre respondenţi afirmă că locuiesc într-o casă cu cel mult două camere.

- La nivelul întregului eșantion, doar 1/3 dintre respondenți afirmă că au grup sanitar în locuință, procentul fiind semnificativ mai scăzut în cazul gospodăriilor cu mame minore.

- Vârsta tatălului, la naşterea copilului, în cazul mamelor minore este în medie cu apoximativ 5 ani mai ridicată, de 20.6 ani, cu valori cuprinse între 14 şi 39 de ani. În valori procentuale, tatăl este el însuşi minor în doar aproximativ 10% din cazuri.

Una din zece românce minore a devenit mamă în 2019

Organizația Salvați Copiii reamintește că, potrivit datelor semidefinitive publicate de Institutul Național de Statistică (INS), pentru anul 2019, aproape 10% (9,44%) din totalul nașterilor a provenit din rândul adolescentelor. În cifre absolute, este vorba despre 700 de nașteri la minore sub 15 ani și de 16.831 de nașteri la adolescentele cu vârste între 15-19 ani.

Prin comparație, state ca Danemarca, Slovenia și Luxemburg înregistrează sub 50 de nașteri anual la mame sub 18 ani. Există și trei țări europene - Finlanda, Danemarca și Olanda - în care nicio fată sub 15 ani nu a devenit mamă în anul 2018.

Dincolo de vulnerabilitățile sociale, problema mamelor minore are consecințe pe termen lung atât asupra mamei, cât și asupra copilului, de la cele medicale – prematuritatea și problemele asociate – până la cele psiho-sociale.

În România, rata mortalității infantile a fost de 6,2 la mia de născuți vii în 2019 (date temporare, INS), aproape dublă față de media Uniunii Europene (3,5 la mie).

Potrivit datelor provizorii INS pentru anul 2019, cele mai mari rate ale mortalității infantile (la mia de copii născuți vii) s-au înregistrat în județele: Tulcea - 15.6‰; Mehedinți – 11.7‰; Constanța – 9.5‰; Vrancea – 9.3‰ și Mureș – 9‰.

***

„Fenomenul mamelor minore s-a cronicizat în România de-a lungul anilor, cu consecințe care privesc atât siguranța și bunăstarea celor doi copii – mama adolescentă și nou-născutul, cât și societatea în ansamblul ei. Statutul social vulnerabil al acestor mame este moștenit de copiii lor și suntem în fața unui cerc vicios pe care nu îl putem depăși fără politici publice focusate și cât mai concrete”, afirmă Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii România.

„Prevenirea maternității timpurii și a consecințelor asociate implică atât acces la informare, inclusiv prin intermediul disciplinei Educație pentru Sănătate, cât și îmbunătățirea accesului la servicii medicale, cu precădere în zonele rurale. Avem nevoie de sinergia tuturor actorilor cu responsabilitate, de politici coerente, sustenabile și fundamentate pe dovezi pentru reducerea decalajelor înregistrate de țara noastră, pentru îmbunătățirea vieții copilelor condamnate la o maturizare bruscă și schimbarea destinului nou-născuților”, a declarat Diana Loreta Păun, consilier prezidențial la Departamentul Sănătate Publică, potrivit comunicatului de presă al Organizației Salvați Copiii România.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL