Spionul maghiar Laszlo Tokes nu există. Ce a decis instanța împotriva unor șefi ai SIE

Saturday, 07 December 2019, 10:15 Sursă: realitatea.net, MTI

Autor: Realitatea.NET

Laszlo Tokes a câştigat în a doua instanţă procesul de calomnie pe care l-a intentat împotriva unor foşti demnitari ai serviciilor secrete, transmite agenția maghiară de știri MTI. Aceștia l-au numit spion al Ungariei într-o emisiune televizată şi au afirmat că Tokes ar fi primit bani de la serviciile secrete ungare în perioada rezistenţei sale la Timişoara.

Sentinţa a revenit asupra hotărârii instanţei de fond, defavorabilă lui Tokes, acordându-i daunele morale de 1 leu, sumă ce trebuie plătită de Filip Teodorescu, fost locţiitor al comandantului serviciului de contraspionaj al Securităţii, împreună cu Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) postul de televiziune Antena 3 şi moderatorul său, Mihai Gâdea, care au oferit spaţiu celor doi foşti şefi ai serviciilor secrete pentru a-şi profera calomniile.

Extrasul sentinţei pronunţate vineri de către Curtea Apel din Bucureşti a fost publicat pe portalul instanţelor din România. 

Instanţa a dispus achitarea de către Tokes a cheltuielilor de judecată ce revin televiziunii şi moderatorului acesteia, în sumă de 5.000 lei, în timp ce el însuşi poate beneficia doar de cheltuieli de judecată totalizând 3.300 lei din partea pârâţilor.

Un judecător din completul compus din trei membri a formulat opinie separată. Judecătorul Mariana Hortolomei este pentru respingerea apelului, ca nefondat.

Sentinţa nu este definitivă, împotriva ei se poate face recurs în 30 de zile de la comunicarea oficială.

Acuzațiile aduse lui Laszlo Tokes, în 2014. Filip Teodorescu, fost locţiitor al comandantului serviciului de contraspionaj al Securităţii, şi Ioan Talpeş, fost director al SIE, au afirmat în septembrie 2014 în emisiunea canalului de ştiri Antena 3 că LAszlo Tokes a fost agent plătit al serviciilor secrete ungare. Ei au vrut să demonstreze afirmaţia printr-o adeverinţă scrisă de fostul pastor timişorean în octombrie 1989, prin care atestă primirea unei donaţii bisericeşti de 20.000 lei din Ungaria. În opinia lor, adeverinţa confiscată de la comisionarii donaţiei la graniţa României cu Ungaria ar dovedi că Tokes ar fi lucrat pentru serviciile secrete ungare, fiind plătit pentru asta, potrivit agenției maghiară de știri MTI.

Fostul pastor timişorean l-a trimis în judecată pentru calomnie pe ultimul şef adjunct al contraspionajului din perioada comunistă şi pe unul dintre primii conducători ai aceloraşi servicii după schimbarea regimului, precum şi canalul de televiziune Antena 3 şi moderatorul acesteia. În primă instanţă, în luna martie 2016, Tribunalul Bucureşti a considerat nefondată şi a respins acţiunea lui Tokes.

Cu ocazia judecării apelului, Curtea de Apel din Bucureşti a dispus la propunerea avocatului Elod Kincses audierea a doi martori din Ungaria, care au confirmat că suma în cauză a fost o donaţie generoasă, trimisă pentru a ajuta familia „persecutată şi neajutorată” a pastorului.

În declaraţia sa dată agenţiei de presă ungare MTI, Elod Kincses a considerat o victorie morală faptul că tribunalul a constatat, după un proces care a durat cinci ani, că şefii Securităţii şi ai SIE l-au denigrat pe Laszlo Tokes. El a adăugat că Tribunalul a acordat lui Tokes doar un fragment din cheltuielile de judecată ce i s-ar cuveni, potrivit MTI.

Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2019-12-08 00:08:56
barney

Da și? A câștigat procesul dar nu a putut șterge și adevărul, ca a fost ce se spune ca a fost și ca a primit bani pentru asta.

Alte articole din: POLITICĂ