Coronavirus - România: 691488 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

SFÂŞIETOR. A supravieţuit unor misiuni în Irak şi Afganistan, dar a murit în accidentul din SIBIU

Saturday, 22 November 2014, 15:56 Sursă: Mediafax

 Vasile Gădălean, Licuţă, cum i se spunea acasă, în comuna Bonţida, din judeţul Cluj, a fost, de mic, pasionat de Armată, a urmat şcoala militară şi a optat pentru o carieră în domeniu, fiind angajat ca maistru militar la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.

El mai avea un frate mai mic, Florin, care lucra cu el la bază, şi unul mai mare, Adrian, care a rămas acasă, în Bonţida, iar acum se pregăteşte de înmormântare, alături de familie. Vasile va fi îngropat în cimitirul din Bonţida.

"De mic a făcut şcoala militară şi i-a plăcut Armata, a fost în cinci-şase misiuni în Irak şi Afganistan, apoi s-a retras mai aproape de casă, la Câmpia Turzii, şi a vrut să îşi întemeieze o familie. A scăpat cu bine din misiuni, n-a murit acolo, în străinătate, a murit aici, în România, din păcate, la doar 33 de ani. I-au plăcut foarte mult uniforma militară şi Armata, era maistru militar, se ocupa de elicoptere. Era ca şi căsătorit, are un băieţel de un an şi jumătate", spune Adrian.

El adaugă că toţi cei trei fraţi erau foarte apropiaţi, iar el a vorbit cu Vasile chiar vineri, înainte ca acesta să urce în elicopterul care s-a prăbuşit.

"Eram foarte apropiaţi, era o diferenţă între noi de doi ani şi jumătate, vorbeam toată ziua la telefon, ne sfătuiam unul pe celălalt, ieri (vineri - n. r..) am vorbit cu el înainte să plece în misiunea de la Cincu, mi-a spus că vorbim mai încolo, dar apoi s-a petrecut tragedia. Era o misiune normală, cum fac ei acolo", povesteşte Adrian Gădălean.

O mătuşă a lui Vasile, Viorica Gădălean, este cea care a stat cu mama acestuia, când s-a aflat despre tragedie.

"Licuţă era un băiat extraordinar, foarte bun, îi plăcea cariera militară, a fost în Irak şi Afganistan, de câte ori venea acasă la Bonţida venea pe la noi, era liniştit. Cu banii strânşi şi-a făcut o casă în Bonţida, chiar săptămâna trecută a fost acasă şi a lucrat la casă, spunea că în momentul în care va ieşi la pensie se va muta acolo şi se va ocupa de agricultură. Avea planuri pentru viitor, dar nu a mai apucat. Nu s-a plâns niciodată de armată. Era mândru şi de băieţelul lui, mă întreba «Mătuşă, aşa-i că băieţelul meu e cel mai frumos?». Asta e viaţa. Nu ştiam că era în misiune, am primit un telefon şi mi-au spus să vin repede, să fiu cu mama lui şi când ea a aflat tragica veste, s-a trântit pe jos, şi-a pus mâinile în cap, nu am ştiut ce să fac cu ea să o liniştesc", povesteşte Viorica Gădălean.

Pentru familie, durerea este cu atât mai mare cu cât în urmă cu trei luni l-a pierdut şi pe tatăl lui Vasile Gădălean.

Şi Dorin Nap, un unchi al lui Vasile Gădălean, îşi aminteşte cum acesta a ales cariera militară, care i-a plăcut foarte mult.

"Îl ştiu de mic, a învăţat totdeauna foarte bine, a terminat Liceul Energetic din Cluj-Napoca, era tehnician electronist. Şi-a ales meseria militară, îi plăcea foarte mult ce face. Dumnezeu îi ia pe cei mai buni. Avea un brevet pentru avioane de cercetare fără pilot, dat de Armata americană, asta făcea în Afganistan. Erau numai vreo doi în ţară care aveau un astfel de brevet", afirmă Dorin Nap.

Elicopterul militar care s-a prăbuşit vineri, în jurul orei 10.50, într-o zonă împădurită, în apropiere de Stejăriş, aflată între localităţile Laslea, Mălâncrav şi Iacobeni din judeţul Sibiu, aparţinea Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii.

Opt militari din aparatul de zbor au murit, iar cei doi supravieţuitori au preluaţi de un elicopter SMURD şi duşi iniţial la UPU a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, după care au fost transferaţi la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL