Sfântul Sinod, mesaj dur împotriva imaginilor de pe Facebook: "Așa se naște idolatria"

Friday, 15 March 2019, 13:16 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române atrage atenția că în „era videocrației” prin intermediul rețelelor de socializare se nasc tendințe idolatre, narcisiste, sărăceşte comuniunea dintre oameni, iar persoana umană nu este prețuită la adevărata valoare, ca fiind icoana sau chipul lui Dumnezeu.

În Pastorala transmisă pentru Duminica Ortodoxiei, sinodalii semnalează: „cu cât suntem invadaţi de mai multe imagini trecătoare, fugitive, cu atât sărăceşte conţinutul comunicării, al comuniunii dintre oameni".

În Duminica în care este serbată proclamarea oficială și definitivă a cultului Sfintelor Icoane (11 martie 843), ierarhii români insistă asupra rolului și efectelor vizualului și imaginii: „Totul devine imagine a materialului limitat și efemer, adică ne "informăm văzând", fără să mai realizăm că "imaginile pot înşela mai mult decât cuvintele" şi că pentru omul văzător (şi numai atât) nevăzutul nu există"

„De aceea, o imagine proprie, o fotografie a sinelui devine pentru mine un idol: o postez pe toate reţelele de socializare, aştept cu nerăbdare să fie cât mai distribuită şi mai apreciată, ceea ce coincide cu faptul de a mă afirma între ceilalți. Postez cât mai multe fotografii, deci exist. Important este să fiu văzut de către alţii, nu să fiu privit în mod personal de ochii celorlalţi.

De aici începe să se nască idolatria[10]: îmi place să fiu adulat, apreciat în funcţie de imaginile pe care vreau eu să le selectez și să le livrez în spaţiul public şi care s-ar putea să nu exprime de fapt cine sunt eu cu adevărat dincolo de imaginea exterioară".

Cum se poate elibera civilizația audiovizualului de autosuficiență, narcisism și materialism opac?

„Într-un asemenea context", continuă textul pastoralei, „Duminica Ortodoxiei, a comuniunii icoanelor sfinte, este mai mult decât actuală, deoarece icoana sfântă trimite spre o persoană sfântă veșnic vie".

„Doar prin prisma icoanei sfinte, imaginea sau civilizaţia vizualului se poate elibera de autosuficiență, narcisism și materialism opac", subliniază Sfântul Sinod.

„Adevăratul rost al icoanei nu este ca să o vedem, transformând-o într-un obiect de contemplație estetică, ci să ne ajute ca să trăim în prezența lui Dumnezeu și a sfinților, noi dorim să fim văzuți, ascultați și iubiți de Dumnezeu cel veșnic şi de toți sfinții lui Dumnezeu, nu doar de oameni trecători și schimbători".

Textul integral al Sfântului Sinod poate fi citit AICIAdaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL