Şeful BCE este îngrijorat de tendinţa de scădere a salariilor tinerilor din zona euro

Friday, 01 August 2014, 17:01 Sursă: Mediafax

Tinerii din zona euro sunt cei mai afectaţi de declinul sau stagnarea salariilor din cauza crizei, în Spania şi Portugalia având loc în doi ani, până în 2012, scăderi de 15%, respectiv de 25% ale câştigurilor medii ale acestora, evoluţie considerată îngrijorătoare de către Banca Centrală Europeană, potrivit Mediafax.

Adaugă părerea ta

În Spania de exemplu, un absolvent de masterat a fost nevoit să accepte un salariu de numai 1.000 de euro pe lună pentru un post de web designer la o companie de informaţii şi training în domeniul medical din Barakaldo, în apropiere de Bilbao. În urmă cu patru ani, tânărul câştiga de două ori mai mult, ca student, pentru sortarea de documente într-o bancă.

"Am reuşit să obţin un post conform cu calificarea mea, dar nu şi un salariu pe măsură. Ştiu că merit mai mult, dar erau doar două posturi în tot ţinutul basc şi sute de aplicanţi", a spus tânărul de 30 de ani.

La nivelul zonei euro, tinerii adulţi sunt cei mai afectaţi de deflaţia sau stagnarea salariilor, tendinţă considerată tot mai mult drept un pericol pentru redresarea economică a regiunii.

Slăbiciunea economică a regiunii este un motiv de îngrijorare pentru Banca Centrală Europeană, care în iunie a luat măsuri de stimulare, devenind prima banca centrală importantă care a adus dobânzile în teritoriu negativ.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat luna trecută că şomajul ridicat, cererea şi inflaţia scăzută sunt riscuri pentru stabilitatea preţurilor.

În Italia, industria prelucrătoare a înregistrat în iulie cea mai lentă creştere din ultimele opt luni, iar o uşoară încetinire a avut loc şi în Spania.

Spaniolii cu vârste de sub 30 de ani au fost cei mai afectaţi de scăderea salariilor, reflectând şomajul de 42% al acestei categorii, faţă de 25% la nivelul întregii populaţii.

Salariul mediu lunar din Spania al tinerilor cu vârste de 20-24 de ani era în 2012 cu 15% mai mic faţă de 2010, la nivelul tuturor grupelor de vârste declinul fiind de numai 0,3%. În cazul celor cu cinci ani mai în vârstă, scăderea salariului mediu a fost de 8%, potrivit institutului spaniol de statistică INE.