Coronavirus - România: 110217 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Şefi DGA şi IPJ PRAHOVA, săltaţi de DNA, pentru şantaj şi luare de mită

Monday, 17 August 2015, 11:23 Sursă: REALITATEA.NET

În jurul orei 11:10, la sediul DNA Ploieşti a fost adus de jandarmi Adrian Rădulescu, adjunctul şefului IPJ Prahova. Surse judiciare susţin că Rădulescu era în concediu, fiind ridicat de acasă de jandarmi. El a fost audiat de procurorii DNA, ca şi şeful serviciului Anticorupţie Prahova, Constanin Ispas, în legătură cu posibila protecţie oferită unor afacerişti prahoveni cu probleme penale, scrie Observatorul de Prahova.

Constantin Ispas, şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova, a fost adus la rândul său, cu mandat la sediul DNA Ploieşti în jurul orei 11:00. Surse judiciare au declarat că Ispas ar fi furnizat informaţii secrete din dosarele instrumentate de poliţişti unor afacerişti cu probleme penale, asigurându-i că va face tot ce depinde de el ca acestea să fie soluţionate favorabil. Acesta ar fi luat mită şi ar fi apelat la şantaj.

Emanuel Saghel, ofiţer la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO), a fost adus de jandarmi la sediul DNA Ploieşti, în jurul orei 11:20, precizează aceeaşi sursă. El a fost audiat de procurorii anticorupţie cu privire la protecţia pe care ar fi acordat-o unor afacerişti cu probleme penale, într-un dosar în care mai sunt vizaţi şeful SGA (Serviciul Anticorupţie Prahova), comisar şef Constantin Ispas, respectiv adjunctul şefului IPJ Prahova, Adrian Rădulescu.

Ce acuzaţii li se aduc

Potrivit surselor Realitatea Tv, ISPAS CONSTANTIN, comisar şef de poliție şi şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova, din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost audiat pentru săvârșirea infracțiunilor de: - trafic de influență,efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, luare de mită, folosire, în orice mod, direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, spălare a banilor, cercetare abuzivă.

Concret, începând cu anul 2011 și până în prezent, Ispas Constantin, șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova, din cadrul Direcției Generale Anticorupție, ofițer de poliție cu gradul profesional de comisar șef, în scopul obținerii pentru sine și pentru alte persoane (fiul său) de sume de bani sau alte foloase necuvenite, a efectuat, în mod repetat, operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește și în prezent, constând în administrarea și coordonarea efectivă a activităților derulate de către S.C. IAHIM LOGISTIK SRL, la care, acționar unic și administrator figurează fiul său, Ispas Mihai Constantin, având ca obiect de activitate „Cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase”, „creşterea bovinelor”, „creşterea porcinelor”, „creşterea ovinelor şi caprinelor”

-ISPAS CONSTANTIN, a primit, în mod repetat, sume importante de bani, direct, de la Leonte Margareta și Leonte Gheorghe, precum și indirect prin furnizarea unor mărfuri de către S.C. LEMAR S.R.L.- societate administrată de persoanele menționate - către S.C. MILARASI S.R.L. Bucov și S.C. NIROS COM S.R.L. Popești, ambele având ca asociați sau administratori pe fratele său, Ispas Ion și fiul său, Ispas Mihai Constantin, pentru ca, prin exercitarea atribuțiilor de serviciu, să inițieze și să deruleze anchete penale împotriva lucrătorilor de poliție implicați în soluționarea dosarului nr. 654/P/2010 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, având ca obiect săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, de către membri familiei Leonte, ofițerul de poliție desfășurând în perioada de referință diverse activități procedurale în sensul celor promise.

-în luna iunie 2012, în calitate de șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova, din cadrul Direcției Generale Anticorupție, ISPAS CONSTANTIN i-a transmis unei persoane cercetate că urmează să aibă o percheziție domiciliară, la domiciliul său, percheziție dispusă în dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.


2.SAGHEL MIHAIL EMANUEL, pentru săvârșirea infracțiunilor de: - șantaj, trafic de influență, folosire, în orice mod, direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, luare de mită, în perioada anilor 2014 – 2015, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul B.C.C.O. Ploieşti, lucrând în baza delegărilor de competenţă dispuse de D.I.I.C.O.T. - Serv. Teritorial Ploieşti, l-a constrâns pe un jurnalist prin amenințare, direct sau prin interpuși, cu constituirea de dosare penale și luarea unor măsuri preventive, față de acesta, în scopul de a-l determina să nu mai editeze și să nu mai publice materiale de presă compromițătoare, la adresa ofițerului de poliție, - de asemenea în calitate de ofiţer de poliţie judiciară, cu funcţia de şef al Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, din cadrul B.C.C.O. Ploieşti, lucrând în baza delegărilor de competenţă dispuse de D.I.I.C.O.T. - Serv. Teritorial Ploieşti, în perioada anilor 2011 - 2014 a pretins, inițial un comision, al cărui cuantum nu l-a precizat și ulterior a primit, parchet, plintă, precum și servicii de debitare a cantității de 3-4 metri cubi bușteni, de transport al acestui material lemnos, de recondiționare, de rindeluit și de lăcuit a unor piese de mobilier, de la TUDOSE ION, administrator al S.C. PRUNUS FOREST SRL, pentru a o determina pe VIDRAȘC MARIANA SIMONA, ofițer în cadrul I.P.J. Prahova – S.I.F., să soluționeze dosarul în care Tudose era cercetat cu celeritate, astfel încât, suma de bani reprezentând prejudiciul în respectiva cauză penală să fie recuperată - în perioada martie - noiembrie 2014, SAGHEL MIHAIL EMANUEL, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară, cu funcţia de Șef Serviciu de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, din cadrul B.C.C.O. – Ploieşti, unde lucrează în cadrul delegărilor de competenţă acordate de către D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Ploieşti a furnizat unei persoane , cercetată într-un dosar penal D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploiești, informații la care avea acces în virtutea funcției deținute, constând în înștiințarea acestuia, în legătură cu interceptarea sa în respectiva cauză penală, cu privire la data la care urma să se efectueze percheziție la domiciliul acestuia. În schimb a pretins şi primit în perioada martie – noiembrie 2014 pentru fiecare meci de fotbal, disputat de către F.C. Petrolul Ploieşti, pe teren propriu bilete de acces (între 5 şi 30 de bilete) având valoare nominală aferentă tribunelor 0, I şi II și consumaţii de băuturi alcoolice şi alimente servite la una din lojele stadionului.

 

3. RĂDULESCU IONUȚ ADRIAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de: - cercetare abuzivă, deoarece în calitate de ofiţer în cadrul D.G.A. Ploieşti, în prezent adjunct al I.J.P. Prahova, împreună cu Ispas Constantin - ofițer de poliție cu gradul profesional de comisar șef și șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova, din cadrul Direcției Generale Anticorupție au folosit ameninţări și promisiuni, pentru a determina trei persoane să formuleze denunţuri la adresa unor ofiţeri de poliție de la S.I.F. Prahova, ce au instrumentat un dosar penal aflat pe rolul Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova. Denunţurile astfel obţinute prin ameninţare s-au materializat în constituirea a două dosare penale înregistrate la D.N.A. - Structura Centrală - Secţia a 2-a, în cadrul cărora, ofițerii din cadrul D.G.A. - Ploieşti au fost delegați să efectueze cercetări.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL