Coronavirus - România: 18791 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Toader, lăsat cu ochii în soare. Secția de investigare a magistraților, sabotată de CSM

Wednesday, 17 October 2018, 10:54 Sursă: REALITATEA.NET

Deși a trecut o săptămână de la momentul OUG-ului menționat, procurorii din CSM nu și-au trimis niciun reprezentant în comisia de desemnare a celor care vor ancheta magistrații.

"Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nu a desemnat niciun reprezentant în Comisia de concurs pentru numirea procurorului șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, din cadrul Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și pentru ocuparea posturilor de execuție de procuror din cadrul aceleiași secții", se spune într-un comunicat citat de Ziare.com.

Textul provine din minuta de marți a Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit ordonanței promovate de Tudorel Toader săptămâna trecută, din această comisie fac parte 4 magistrați: 3 desemnați de Secția pentru judecători din CSM și 1 de Secția de procurori.

O altă modificare făcută prin OUG este că activitatea comisiei se poate desfășura în 3 membri.

Secţia de anchetare a magistraţilor, aprobată prin OUG

Candidații care vor să ocupe funcția de procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului General și cinci posturi de procurori în cadrul aceleiași secții își pot depune scrisorile de candidatură până miercuri.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri 10 octombrie, o ordonanţă de urgenţă pentru secţia specială de anchetare a magistraţilor, prevăzută în modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, intrată în vigoare în luna iulie a acestui an.

Potrivit ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în trei luni de la intrarea în vigoare a legii, secţia trebuie operaţionalizată să funcţioneze.

"Mai e scurt timp şi la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii nu au fost demarate procedurile pentru operaţionalizarea secţiei. S-ar crea aşadar un blocaj pentru că, pe de o parte, DNA îşi pierde competenţa cu privire la faptele posibile, iar secţia nu a devenit operaţională. Şi atunci OUG adoptată aduce elementele de noutate: în lege se prevede că legea funcţionează cu până la 15 procurori. Cineva ar putea spune, cine stabileşte că sunt până la 15, dacă-s 8, 10 etc. S-a prevăzut în mod expres faptul că Secţia va funcţiona cu 15 procurori. Comisia poate funcţiona chiar şi în trei", a explicat Tudorel Toader.

Ministrul a anunţat că procurorii interesaţi să-şi desfăşoare activitatea în această secţie au un termen la dispoziţie pentru depunerea candidaturilor care se depun la direcţia de resurse umane de la CSM.

"Direcţia verifică dosarele, le transmite la comisia formată din patru membri CSM, care organizează un interviu, urmăreşte îndeplinirea unor criterii legale, a competenţelor manageriale pentru cei care îşi doresc funcţia de procuror sau procuror-şef al secţiei şi stabileşte care sunt câştigătorii, care sunt cei mai bine plasaţi pentru funcţia de execuţie şi pentru celelalte funcţii. OUG a fost adoptată azi, se va publica azi sau mâine în Monitorul Oficial, ca orice OUG intră în vigoare la momentul publicării în MO, cu condiţia depunerii spre dezbatere la cele două Camere", a mai spus Tudorel Toader.

Totodată, ministrul Justiţiei a declarat că, din momentul în care OUG este publicată în Monitorul Oficial, procurorul general are un termen pentru a asigura desfăşurarea activităţii acestei Secţii, adică spaţiile necesare, personalul auxiliar, de specialitate, aparatura şi toate cele necesare.

Toader a mai spus că nu se suplimentează schema de personal, cei 15 procurori fiind selectaţi din sistem, dintre cei actuali.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL