Se schimbă polii de putere în economia mondială

Tuesday, 10 March 2015, 17:02, Sursă: REALITATEA.NET

China ar putea ajunge cea mai mare economie de pe glob până în 2030, însă rata de creştere pe termen lung va reveni la media globală, arată o analiză PwC.

India ar putea detrona SUA, devenind a doua cea mai mare economie a lumii, până în 2050, iar Indonezia, Mexic şi Nigeria ar putea scoate Marea Britanie şi Franţa în afara primelor 10 poziţii.

De asemenea, Filipine, Vietnam şi Malaiezia vor avea parte de ascensiuni remarcabile, în timp ce Columbia şi Polonia vor creşte mai mult până în 2050, decât Brazilia şi Rusia.

Pe lângă evoluţiile Chinei şi Indiei, raportul relevă că economiile emergente ca Indonezia, Brazilia şi Mexic au potenţialul de a depăşi Marea Britanie şi Franţa până în 2030, iar Indonezia este posibil să ajungă pe locul 4 în topul global până în 2050 dacă poate susţine politici favorabile dezvoltării.

Nigeria, Vietnam şi Filipine vor înregistra creşteri notabile ale PIB pe termen lung, reflectând rate de creştere relativ ridicate de 4,5 - 5,5% pe an până în 2050.

De asemenea, se preconizează că Malaezia va avea o rată a creşterii anuale de 4% până în 2050, care o va depăşi pe cea a Chinei - de 3,5% pe an pe aceeaşi perioadă - o performanţă notabilă pentru o ţară care a atins deja statutul de economie cu venituri medii.

Columbia este o altă economie care, conform PwC, va înregistra o creştere relativ sănătoasă pe termen lung, de aproximativ 4% pe an până în 2050, cu mult mai mare decât vecinii ei sud-americani cu o populaţie mai numeroasă, Brazilia şi Argentina.

Rata de creştere a economiei Japoniei se preconizează a fi cea mai mică dintre toate cele 32 de economii analizate, în principal din cauza unei continue scăderi a populaţiei.

'În următorii 35 de ani se va înregistra o redistribuire a puterii şi influenţei economice, de la statele din America de Nord, Europa de Vest şi Japonia, către economiile emergente, în ciuda unei preconizate încetiniri a creşterii Chinei după 2020', aceasta este una din principalele concluzii ale raportului PwC, The World in 2050: Will the shift in global economic power continue?

Studiul prezintă previziunile pe termen lung, până în 2050, privind potenţialul de creştere a PIB în celor mai mari 32 economii ale lumii, care împreună însumează 84% din PIB-ul mondial.

Raportul arată că economia mondială ar putea creşte cu o rată medie anuală puţin peste 3% în perioada 2014-2050, dublându-se până în 2037 şi aproape triplându-se până în 2050.

Însă, este posibil ca rata de creştere economică globală să încetinească după 2020, pe măsura ce rata de creştere a Chinei şi a altor câteva economii emergente va deveni moderată pe termen lung, iar ponderea populaţiei active va scădea în multe economii mari.

'Sunt multe modalităţi în care poate fi măsurată mărimea unei economii, însă previziunea noastră este că economia chineză va fi cea mai mare până în 2030, indiferent de modalitatea de măsurare folosită. De asemenea, ne aşteptăm ca rata de creştere a Chinei să înregistreze o scădere considerabilă după 2020, odată cu îmbătrânirea populaţiei active, şi a scăderii randamentului investiţiilor. China va trebui să se bazeze mai mult pe inovaţie decât pe copierea modelelor de producţie concepute în statele dezvoltate pentru a impulsiona productivitatea. Revenirea la media globală de creştere a unei economii este un fenomen obişnuit pentru alte ţări care au avut în trecut rate ridicate de creştere precum Japonia şi Coreea de Sud şi ne aşteptăm ca şi China să urmeze acelaşi tipar', arată John Hawksworth, economist şef al PwC şi co-autor al raportului.

'India are potenţialul de a susţine o rată de creştere mai mare şi pentru mai mult timp, şi să atingă pragul de 10 mii de miliarde de dolari până în 2020 în termeni de putere de cumpărare, sau până în 2035 la rata cursului de schimb. Însă, această rată ridicată de creştere presupune investiţii susţinute în infrastructură, reforme instituţionale şi îmbunătăţirea nivelului de educaţie al întregii populaţii', a adăugat John Hawksworth.

Economiile europene vor tinde să coboare în top, cu rate medii de creştere ale economiilor mari din zona Euro în jur de 1.5-2% pe an până în 2050. AGERPRES

Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN