Coronavirus - România: 2109 de cazuri confirmate

Schimbarea climatică din urmă cu zeci de mii de ani arată efectele devastatoare ale fenomenului

Saturday, 27 July 2019, 00:34 Sursă: REALITATEA.NET

Până acum cercetătorii nu au reușit să afle cu exactitate ce fel de climat i-a determinat pe oamenii din Africa să migreze în urmă cu 55 până la 70.000 de ani. Însă, studiul cercetătorilor de la Universitatea din Arizona vine să elucideze misterul.

„Cornul Africii climatul a trecut de la o fază umedă numită Sahara Verde la cea mai uscată, mai uscată decât cea care se regăsește în acest moment pe continent", susțin cercetătorii de la Arizona.

Cum s-a schimbat clima de când au migrat primii oameni din Africa

Cercetătorii au urmărit climatul din Cornul Africii de acum mai bine de 200.000 de ani, prin analizarea unui nucleu de sedimente oceanice luate din capătul vestic al Golfului Aden.

„Datele noastre arată că migrația vine după o schimbare de mediu serioasă. Poate că oamenii au plecat din cauza deteriorării mediului", a spus Jessica Tierney, Universitatea din Arizona, profesor asociat de geoștiințe. „A existat o mare schimbare spre secetă și aceasta ar fi putut fi o forță motivantă pentru migrație".

„Întotdeauna a existat o întrebare dacă schimbările climatice au avut vreo influență când specia noastră a părăsit Africa", a spus Tierney. „Datele ne arată atunci când majoritatea speciilor noastre au părăsit Africa, clima a fost uscată și nu umedă în nord-estul Africii", a mai adăugat ea.

Pentru a construi o înregistrare de temperatură pe termen lung pentru Cornul Africii, cercetătorii au analizat straturile de sedimente pentru substanțele chimice denumite alkenone făcute de un anumit tip de alge marine.

Algele modifică compoziția alkenonilor în funcție de temperatura apei. Raportul dintre diferitele alkenone indică temperatura la suprafața mării când algele sunt în viață și reflectă, de asemenea, temperaturile regionale.

Sursa


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL