Scandalul transplanturilor. Managerul de la spitalul Sfânta Maria, audiat din nou

Tuesday, 06 December 2016, 08:45 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Continuă audierile în scandalul transplanturilor de la Spitalul Sfânta Maria. În timp ce ministrul Sănătății spune că spitalul a fost autorizat prin presiuni politice, Narcis Copcă, directorul spitalului, își petrece zilele cu avocații. Managerul a fost audiat, luni, de procurori, timp de 9 ore, asta după ce l-a acuzat pe ministrul Sănătății că se ocupă de trafic de organe. Managerul e citat însă și astăzi la DIICOT.

"Va trebui să ne lămurim privind plecarea organelor donate din România în străinătate prin intermediul unei organizații, care de fapt era chemată, atenție, să facă un audit neoficial la Spitalul 'Sfânta Maria', pentru a alege dintre două centre aflate în competiție și care doresc acreditarea de transplant pulmonar, în datele de 8 și 9. Noi suntem acreditați, nu suntem în competiție sau în conflict cu nicio altă clinică. Acest audit neoficial era făcut după zicala 'lupul păzește oile' pentru că această entitate este cea care a preluat organele din România", a declarat Narcis Copcă, luni, la intrarea în sediul DIICOT.

Conducerea Spitalului "Sf. Maria" a anunțat, pe 23 noiembrie, că a depus o plângere penală împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru abuz în serviciu, după ce Inspecția Sanitară de Stat a făcut un control la această unitate medicală în cazul acreditării centrului de transplant pulmonar. În plângerea penală se solicită organelor de cercetare "investigarea și sancționarea activităților cu caracter posibil infracțional" desfășurate de către Ministerul Sănătății prin reprezentantul său Vlad Voiculescu".

Potrivit sursei citate, printre consecințe se numără imposibilitatea unității medicale de "a-și desfășura obiectul de activitate pentru care a primit acreditare și fonduri", imposibilitatea de a oferi servicii de transplant pulmonar pacienților în nevoie aflați pe listele de așteptare, dar și "lipsa avizului consultativ la trimiterea pacienților în străinătate pentru a fi operați la Viena în condițiile în care Spitalul 'Sf. Maria' a primit acreditarea necesară pentru transplant".

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE