Coronavirus - România: 235586 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sărbătoare, astăzi, pentru creștin-ortodocși. Mari sfinți sunt pomeniți în calendar

Tuesday, 06 October 2020, 07:07 Sursă: Realitatea.net

Ortodoxe
Sf. Ap. Toma; Sf. Mc. Erotiida

Greco-catolice
Sf. ap. Toma

Romano-catolice
Sf. Bruno, pr.

Sfântul Apostol Toma este pomenit în calendarul creştin ortodox la 6 octombrie.

A fost unul din cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, originar din Galileea.

În duminica Învierii, Sfântul Toma nu a fost de faţă la venirea lui Iisus în mijlocul ucenicilor. Auzindu-i însă pe ceilalţi apostoli vorbind despre Învierea Domnului, a spus că nu va crede până nu va vedea în mâinile Lui semnele cuielor şi dacă nu va pune mâna sa în coasta străpunsă a Lui Hristos.

După opt zile, fiind ucenicii adunaţi, iar Toma împreună cu dânşii, s-a arătat Domnul şi i-a zis: "Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea şi nu fi necredincios ci credincios" (Ioan 20; 27).

Toma, văzând şi pipăind locul rănilor lui Hristos, a zis: "Domnul meu şi Dumnezeul meu" (Ioan 20;28).

Îndoiala Sfântului Apostol Toma a făcut ca Învierea Domnului să fie adeverită cu mai multă tărie, căci Mântuitorul nu cu nălucire, nici cu alt trup, ci cu acelaşi trup cu care a pătimit pentru mântuirea noastră, a înviat cu adevărat şi S-a arătat ucenicilor.

Prin îndoiala şi dorinţa de a se încredinţa că Învierea lui Hristos este reală şi palpabilă, Sfântul Apostol Toma a făcut cunoscut că trupul înviat al Mântuitorului purta încă semnele unui morţi violente. Pentru că altfel, Sfântul Apostol Toma s-a dovedit plin de râvnă pentru Hristos, fiind gata să moară împreună cu învăţătorul său, după cuvintele sale înaintea învierii lui Lazăr din Betania: "Să mergem şi noi şi să murim cu El" (Ioan 11;16).

După Cincizecime, Apostolul Toma a propovăduit Evanghelia în părţile Indiei, şi acolo a avut sfârşit martiric.

 


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL