Coronavirus - România: 111550 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sărbătoare, astăzi, pentru creştin-ortodocşi. Mari sfinţi sunt pomeniţi în calendar

Saturday, 15 October 2016, 10:53 Sursă: REALITATEA.NET

Ortodoxe
Sf. Sfințit Mc. Lucian, preotul din Antiohia

Greco-catolice
Sf. pr. m. Lucian din Antiohia; Sf. Tereza de Avila

Romano-catolice
Sf. Tereza din Avila, fc. înv.

Sfântul Sfințit Mucenic Lucian este pomenit în calendarul creștin ortodox la 15 octombrie, scrie agerpres.ro.

Originar din Samosata, Siria, Sfântul Mucenic Lucian provenea dintr-o familie de vază. S-a stabilit în Antiohia, spre sfârșitul secolului al-III-lea, fiind hirotonit preot. Aici a înființat o școală catehetică care avea să ia un avânt considerabil în secolele următoare, unul din marii teologi care aveau să-i frecventeze cursurile fiind Sfântul Ioan Gură de Aur.

O mare realizare a Sfântului Luchian a fost revizuirea Septuagintei (textul grecesc al Sfintei Scripturi).

Sfântul Mucenic Luchian a suferitul martiriul în timpul lui Maximian Daia (305-313), în Nicomidia, după ce a rostit cuvântul adevărului despre Hristos Dumnezeul său înaintea împăratului.

Atât de greu și de cumplit erau chinuiți creștinii, încât adus în Nicomidia Sfântul Lucian a descoperit că mulți dintre aceștia se ascundeau și voiau să se lepede de creștinism. Pe toți aceștia i-a sfătuit Sfântul Lucian cu puternicul său cuvânt și i-a întărit spunându-le să nu se teamă de cei care ucid trupul, pentru că sufletul nu-l pot ucide.

"Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeți-vă mai curând de acela care poate și sufletul și trupul să le piardă în gheena.". (Matei 10; 28)

Maximian auzise despre Sfântul Luchian că atât îi este de frumoasă fața și vorbele lui sunt atât de dulci, încât oricare, văzându-i cinstita lui față și auzindu-i cuvintele, nu era cu putință ca să nu devină creștin. Din acest motiv, împăratul stătea la o oarecare distanță de Sfântul Luchian, după o perdea, spre a nu fi atras la creștinism de fața sa și de cuvintele pe care acesta le rostea pentru adeverirea credinței creștine.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL