Coronavirus - România: 62547 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Săptămâna Luminată. Ce se întâmplă cu oamenii care mor în această perioadă? E uluitor

Monday, 29 April 2019, 16:28 Sursă: REALITATEA.NET

Săptămâna Luminată. Învierea Mântuitorului, mărturie a triumfului asupra morţii, aruncă asupra zilelor ce-i urmează lumina puternică a biruinţei asupra întunericului. De aceea, în popor se crede că în Săptămâna Luminată, denumită şi a Paştilor sau Albă – adică intervalul de timp dintre Înviere şi Duminica Tomei – cei care mor în această perioadă merg direct în Rai, uşile acestuia fiind larg deschise oricărui suflet ce părăseşte pieritoarea lumea a trupului.

Oricine este primit, astfel, în Împărăţia Cerurilor, indiferent de ce păcate a săvârşit în viaţă, căci totul i se va ierta in această perioadă. Această credinţă e reflectată şi în datinele vechi bisericeşti conform cărora în ziua de Înviere se scot „Uşile Împărăteşti” ale altarului din biserici şi se pun deoparte, unde stau pe toată perioada Săptămânii Luminate.

Săptămâna Luminată. De asemenea, se spune că sunt primite în Rai, anume în această perioadă, şi sufletele aflate în chinurile Iadului ale celor căzuţi în păcat de la Adam şi până la venirea Mântuitorului. Tot în această perioadă, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat până la Înviere, este interzis a se posti. Bucuria biruinţei lui Hristos asupra morţii, „cu moartea pre moarte călcând”, trebuie sărbătorită cum se cuvine de orice credincios. Urarea „Hristos a înviat!” urmată de răspunsul „Adevărat a înviat!” devine de acum salutul obişnuit între credincioşii creştini, până la Înălţarea Domnului, vreme de 40 de zile.   

Că dovadă că în acest interval Raiul este deschis, după credință poporului și datină cea veche, în ziua de Înviere se scoate ușa din mijloc a altarului și se pune deoparte, unde stă apoi toată Săptămâna Paștilor sau Săptămâna Luminată.

Săptămâna Luminată. Cine moare în acest interval - și mai ales în ziua de Paști sau în săptămâna cea dintâi după Paști, numită pretutindeni Săptămâna Luminată - merge de-a dreptul în răi pentru că lumina raiului strălucește fiecăruia care moare în această săptămâna și pentru că în timpul acesta ușile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului închise. Cel care moare este primit în răi, indiferent de păcatele care le-a făcut, căci toate i se iartă.

 


Și cel care se naște în această zi, și mai cu seama când trage clopotul întâia oară la biserica, este un om norocos pentru toată viață.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL