"Dacă Rusiei i-ar păsa de situaţia umanitară, nu ar mai bombarda copii şi ar opri tacticile de asediu. Însă nu face asta", a declarat Consiliului, după vot, ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward. Rusia neagă că atacă civili.
O rezoluţie a Consiliului de Securitate are nevoie de cel puţin nouă voturi şi de niciun veto din partea Rusiei, Chinei, Marii Britanii, Franţei sau Statelor Unite pentru a fi adoptată.
Moscova a renunţat la un vot programat al Consiliului de Securitate vinerea trecută, acuzând ţările occidentale de o campanie "de presiune fără precedent" împotriva măsurii. SUA au respins acuzaţia Rusiei.
Rusia a propus această rezoluţie după ce Franţa şi Mexicul au renunţat la propria încercare de a obţine o rezoluţie a Consiliului de Securitate în privinţa situaţiei umanitare din Ucraina deoarece au spus că ar fi fost respinsă prin veto de Moscova. Proiectul de rezoluţie ar fi criticat Rusia pentru rolul în criza umanitară din Ucraina.
Ucraina şi aliaţii săi plănuiesc în schimb să supună votului în această săptămână un proiect de rezoluţie similar în Adunarea Generală, formată din 193 de membri, unde nicio ţară nu are drept de veto. Rezoluţiile Adunării Generale nu au caracter obligatoriu, dar au greutate politică.