Coronavirus - România: 465982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Rusia dorește interzicerea vălului islamic în școlile din Cecenia

Monday, 03 April 2017, 23:53 Sursă: REALITATEA.NET

„A acorda elevilor un astfel de drept în Republica Cecenia reprezintă o încălcare a principiului secular al educației în școlile de stat și din din această cauză  amendamentul trebuie să fie corectat“, susține stareța Ksenia, citată de Interfax .

Comentariul a venit la doar câteva zile după ce parlamentul Republicii Cecene a adoptat un proiect de lege prin care se dispune ca toate unitățile de învățământ studenții să aibă dreptul de a purta haine sau simboluri impuse de religia lor, sau de tradițiile naționale, cu condiția ca acest lucru să nu contrazică legile federale și să nu dăuneaze sănătății copiilor.

Adoptarea proiectului de lege înseamnă că purtarea vălului musulman hijab va fi permisă în școlile locale. Capitala cecenă Groznîi a introdus uniforme școlare cu vălului roșii obligatorii pentru fete cu aproximativ un an în urmă.

Stareța Ksenia a subliniat că legile federale ruse nu acordă elevilor dreptul de a purta haine religioase și, prin urmare, nici o regiune din Rusia nu ar putea introduce alte legi care să permită acest lucru.

„Legea federală privind Educația stabilește caracterul secular al educației și, prin urmare, nu poate da elevilor dreptul de a alege uniforme care se potrivesc cu convingerile lor religioase“, a declarat stareța, care este șefa Departamentului Juridic al Patriarhiei Moscovei și o personalitate foarte influentă a clerului rus.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dimitri Peskov, a declarat reporterilor că Moscova nu are o poziție fermă cu privire la problema în cauză, adăugând că Rusia este un stat laic, iar acest fapt este atestat în constituție, însă era necesar să se specifice dacă autoritățile federale și regionale ar putea introduce regulamente proprii privind uniforme școlare.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL