Coronavirus - România: 28166 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Rusia anunță retragerea avioanelor sale din Iran

Monday, 22 August 2016, 18:39 Sursă: Agerpres

Rusia a anunțat săptămâna trecută că bombardierele sale Su-34, care au decolat de la baza Nojeh din provincia iraniană Hamadan, au efectuat raiduri aeriene împotriva unor ținte jihadiste în Siria.

Dar ministrul iranian al apărării, Hossein Dehghan, a dezmințit desfășurarea unor avioane ruse la acea bază și a susținut la rândul său că aviația rusă a folosit baza Nojeh doar pentru a-și realimenta avioanele aflate în drum către și dinspre Siria.

În plus, oficialul iranian a criticat dur Moscova pentru anunțul privind folosirea bazei din Iran, calificându-l drept o "cacialma" în fața opiniei publice. "Firește, rușii vor să arate că ei sunt o superputere și o țară influentă și că sunt implicați activ în problemele de securitate în regiune și în lume", a apreciat ministrul iranian al apărării.

Potrivit Moscovei, în intervalul 16-18 august bombardiere rusești Tu-22M3 și Su-34 au folosit de trei ori baza Nojeh pentru a ataca poziții din Siria ale grupării Statul Islamic și Frontul al-Nusra. Informația a fost publicată mai întâi de presa libaneză, iar Rusia a confirmat-o.

Statele Unite au criticat folosirea de către aviația rusă a unei baze iraniene, estimând că printr-o asemenea acțiune se încalcă o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, care interzice transferul de avioane de luptă către regimul de la Teheran.

Potrivit AFP, subiectul este foarte sensibil și pentru Iran, întrucât Constituția sa interzice orice fel de staționare de trupe străine pe teritoriul țării.

În anunțul de luni privind retragerea avioanelor din Iran, Ministerul rus al Apărării mai menționează că folosirea în viitor a bazelor din Iran de către aviația rusă "va depinde de acordurile (ruso-iraniene) privind combaterea terorismului și de situația din Siria".


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL