Coronavirus - România: 35003 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

ROŞIA MONTANĂ. Gabriel Resources ameninţă că va concedia 80% din angajaţii din România

Thursday, 13 March 2014, 16:45 Sursă: REALITATEA.NET

ROŞIA MONTANĂ. Gabriel Resources Ltd ar putea concedia circa 80% din muncitorii filialei din Romania, respectiv 400 de oameni, daca nu se imbunatatesc perspectivele pentru proiectul aurifer Rosia Montana, a anuntat joi compania canadiana, citata de Reuters, potrivit Hotnews.ro.

Gabriel, care incearca sa obtina aprobarea pentru Rosia Montana (si care ar deveni astfel cea mai mare mina deschisa de aur din Europa) spune ca a dat deja muncitorilor avize de concediere iar contractele ar putea fi inchise la 1 mai.

"Ramanem deplin angajati pentru construirea si operarea minei de la Rosia Montana dar avem nevoie sa vedem un angajament similar din partea Romaniei", a precizat directorul executiv Jonathan Henry, citat in comunicat.

In urma protestelor din intreaga tara, o comisie parlamentara a respins in noiembrie un proiect de lege care ar fi permis derularea proiectului. O a doua incercare de a promova proiectul, printr-o noua lege a minelor, a avut aceeasi soarta in decembrie.

Gabriel Resources a precizat ca nu poate oferi nicio indicatie legata de momentul in care guvernul ar putea acorda autorizatiile de mediu.

La începutul lunii, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a trimis deja in somaj tehnic peste 400 din cei 500 de salariati, adica 80%, potrivit Agerpres.

Salariatii nu vor mai merge la serviciu, proiectul minier fiind momentan blocat, insa acestia vor primi totusi circa 75% din salariu.

Potrivit sursei citate, reprezentantii RMGC au anuntat ca angajatii care intra in somaj tehnic sunt cei care restaurau casele din zona protejata si cei care lucrau la galeria Catalina Monulesti, ce ar fi urmat sa fie deschisa in scop turistic.

Sindicatul confirmă decizia

Aproape 400 din cei 500 de angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation, care din 1 martie se află în şomaj tehnic, vor fi disponibilizaţi din aprilie şi până la mijlocul lunii mai, susţine şi liderul sindical Cristian Albu, care spune că în prezent sunt negocieri pentru plăţi compensatorii.

Preşedintele Sindicatului Roşia Montană, Cristian Albu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că aproximativ 400 din cei 500 de angajaţi ai companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation, care din 1 martie se află în şomaj tehnic, vor fi disponibilizaţi, începând de luna viitoare şi până la mijlocul lunii mai.

Albu a spus că sindicatul, care reprezintă angajaţii companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation, se află, în prezent, în consultări cu patronatul pentru găsirea unei soluţii de acordare a unor plăţi compensatorii, astfel încât impactul social să fie cât mai mic.

"În urma primirii intenţiei de disponibilizare colectivă, sindicatul se află în consultări cu patronatul şi considerăm că va trebui să găsim o soluţie de comun acord pentru ca impactul social să fie diminuat asupra salariaţilor care sunt supuşi procesului de disponibilizare. Asta ar însemna ca patronatul să plătească un anumit cuantum în bani, adică nişte plăţi compensatorii. Noi ne-am gândit la un anumit număr de plăţi compensatorii şi acum aşteptăm să vină patronatul cu o ofertă şi cu siguranţă vom cădea de comun acord la un anumit număr de plăţi compensatorii, astfel încât impactul social să fie diminuat", a spus Albu.

Întrebat dacă disponibilizările de la RMGC vor avea impact social în zonă, Cristian Albu a răspuns că în urma acestei măsuri "viaţa de zi cu zi va fi mai grea în zonă".

"Cu siguranţă că toate cele 500 de locuri create de compania minieră în zonă au creat un confort, iar odată cu diminuarea acestor locuri de muncă confortul acesta va dispărea şi oamenii vor resimţi direct. Lipsa unui salariu duce până la urmă la un trai mai prost, iar viaţa de zi cu zi va fi mai grea în zonă", a spus Albu.

El a adăugat că, în prezent, 400 din cei 500 de angajaţi ai companiei miniere sunt în şomaj tehnic, primind 75 la sută din salariul de bază, iar şomajul tehnic durează până în 31 martie.

"Cei aproximativ 400 de angajaţi sunt în şomaj tehnic, contractele de muncă sunt suspendate şi ei primesc 75 la sută din salariul de încadrare. Acest şomaj tehnic este doar de o lună, de la 1 martie până la 31 martie. O parte dintre salariaţi au fost cu contract de muncă pe perioadă determinată şi contractele lor expiră la 31 martie, o altă parte dintre salariaţi au fost pe perioadă nedeterminată şi pentru ei perioada de preaviz cu celelalte perioade impuse de lege vor duce undeva la mijlocul lui mai la pierderea efectivă a locului de muncă", a afirmat Cristian Albu.
Întrebat ce angajaţi vor mai rămâne la compania minieră, liderul sindical a răspuns că vor fi păstraţi angajaţi care lucrează în explorare şi în administrarea societăţii.

"Pot să spun că angajaţii care rămân sunt cei care lucrează în explorare pentru că avem o licenţă minieră care trebuie păstrată, sunt o parte dintre cei care asigură administrarea societăţii, contabilitate şi pază, iar cei care sunt afectaţi de disponibilizări sunt cei care lucrau în construcţii, la reabilitarea patrimoniului, la Cătălina-Monuleşti", a afirmat Cristian Albu.

Întrebat dacă sindicatul ar putea recurge şi la acţiuni de protest, Cristian Albu a spus că nu exclude astfel de acţiuni, deşi a mai organizat şi anul trecut şi nu au avut rezultat.

"Noi anul trecut am avut manifestări de protest aproape zilnice şi nu cred că am rezolvat nimic cu asta. Bineînţeles, ca şi sindicat ne gândim la acţiuni de protest în continuare, dar deocamdată suntem în procesul de consultare cu patronatul şi sperăm că până la sfârşitul lunii să vină şi ceva pozitiv din partea factorilor de decizie", a conchis Albu.
Aproape 400 din cei aproximativ 500 de angajaţi ai companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation au intrat în şomaj tehnic, din 1 martie, societatea luând măsura de a-şi reduce activitatea din cauza întârzierilor în procedura de evaluare şi autorizare a proiectului minier.

Cheltuielile de comunicare au crescut

Grupul canadian Gabriel Resources a crescut de aproape două ori cheltuielile de comunicare externă pentru proiectul minier Roşia Montană în trimestrul al patrulea, la 5,93 milioane de dolari canadieni, în contextul dezbaterii din Parlament.

În ultimul trimestru din 2012, Gabriel Resources a raportat cheltuieli de comunicare externă de 3,4 milioane de dolari canadieni pentru Roşia Montană.

Pe ansamblul anului 2013, compania canadiană a înregistrat cheltuieli de comunicare pentru proiectul minier de 13,44 milioane de dolari canadieni, faţă de 13 milioane de dolari canadieni cu un an în urmă.

"Cheltuielile de comunicare externă au fost mai reduse în perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie, faţă de acelaşi interval în anul anterior, în mare parte ca urmare a strategiei de reducere a costurilor. Totuşi, în trimestrul al patrulea din 2013, comunicarea externă a crescut, pentru a susţine proiectul în timpul dezbaterii parlamentare", se arată într-un raport financiar al Gabriel Resources.

Compania şi-a intensificat activitatea juridică şi în domeniul comunicării în trimestrul al patrulea, ca răspuns la dezbaterea din Parlament. Aceste activităţi au condus la creşterea costurilor în ultima parte a anului 2013, impactul fianciar urmând să fie resimţit şi în primul trimestru din 2014.

O comisie parlamentară specială a respins, în luna noiembrie, cu 17 voturi "pentru" şi două abţineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană. Senatul a respins ulterior proiectul de lege privind Roşia Montană, în forma transmisă de Guvern, acesta fiind trimis mai departe către Camera Deputaţilor, care este for decizional. Până în prezent, Camera Deputaţilor nu a votat asupra proiectului de lege.

Gabriel Resources avea la sfârşitul anului trecut rezerve financiare de 42,1 milioane de dolari canadieni.

Gabriel Resources a înregistrat în trimestrul al patrulea o pierdere de 500.000 de dolari canadieni, iar pe ansamblul anului un rezultat negativ de 2,5 milioane de dolari canadieni. În trimestrul al patrulea din 2012, pierderea companiei s-a situat la 2,53 milioane de dolari canadieni, iar pentru întreg anul la 11,44 milioane de dolari canadieni.

Pe termen scurt, obiectivele companiei includ colaborarea cu Guvernul, evidenţierea în continuare a beneficiilor pe care proiectul Roşia Montană le-ar aduce României, obţinerea avizului de mediu pentru proiect, administrarea adecvată a resurselor financiare.

Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană. Acţinarii RMGC au aprobat la 1 noiembrie transferul pachetului de 19,31% deţinut de guvern de la Minvest Deva la Minvest Roşia Montană, în urma reorganizării companiei de stat.

Acţionarii Gabriel Resources sunt fondul de hedging Paulson & Co. (16%), controlat de miliardarul american John Paulson, holdingul Electrum Global (16%), investitor în industria aurului, grupul BSG Capital (16%), controlat de omul de afaceri israelian Beni Steinmetz, cunoscut în principal pentru afaceri cu diamante în Africa, gigantul minier Newmont (13%) şi fondul de hedging Baupost Group (13%), controlat de miliardarul american Seth Klarman. Restul acţiunilor sunt flotate liber pe bursă.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL