Românul care a învins justiția din Italia!

Sunday, 08 December 2019, 20:16 Sursă: hotnews.ro

Autor: Realitatea.NET

La un an de la schimbarea controversată a Codului rutier din Italia, care a generat un val de amenzi însoţite de sechestrarea mașinilor cu numere româneşti, un ieşean a reuşit să câştige definitiv în instanţă procesul intentat autorităţilor din Peninsulă. Este vorba de Radu Masarie, un român stabilit la Cremona din 2002.

Zilele trecute, Tribunalul din Milano a decis anularea sechestrului administrativ în cazul automobilului, dând dreptate românului. Mai mult, judecătorii au condamnat Prefectura din Milano la plata cheltuielilor de judecată şi a taxelor aferente procesului. În luna martie, el obținuse obţinut o primă victorie în instanţă, prin restituirea talonului de circulaţie şi suspendarea sechestrului, în virtutea faptului că au fost aplicate măsuri "discriminatorii şi ilegitime”, scrie Hotnews.ro
 
"Am susţinut că modificările Codului Rutier încalcă dreptul la liberă circulaţie a persoanelor şi sunt neconstituţionale"
 
Despre câştigarea recursului am discutat cu avocatul Pier Francesco Uselli, de la Bologna, cel care a coordonat echipa care l-a reprezentat pe român în instanță.

 

"Judecătorul a decis următoarele: aprobarea recursului înaintat de noi, anularea procesului- verbal redactat de agenţi şi condamnarea Prefecturii la plata cheltuielilor de judecată precum şi a taxelor aferente. Am primit sentinţa favorabilă cu satisfacţie, aşteptăm şi depunerea motivaţiilor, care se face ulterior. În recurs, am susţinut că noile prevederi ale Codului Rutier, care au stat la baza sechestrului maşinii, sunt neconstituţionale şi încalcă dreptul de liberă circulaţie a persoanelor. Prin această sentinţă s-a creat un precedent și pentru alţi cetăţeni aflaţi în situaţii similare”, a explicat pentru HotNews.ro avocatul Pier Francesco Uselli.
 

Radu Masarie a fost primul român care nu a acceptat să plătească amenda

 
"Câştigarea recursului este un pas foarte important. Prefectura poate face apel, sperăm să nu o facă. Radu Masarie a fost primul român care nu a acceptat să plătească amenda şi a făcut recurs, dar după el au mai fost români care au contestat amenda şi sechestrul”, mai explică Doru Badea pentru HotNews.ro.
 
Radu Masarie a fost primul român care nu a acceptat să plătească amenda, dar mai sunt cazuri ale unor români care au obţinut câştig de cauză în Tribunal.

 

"Au fost cazuri la Imola, la Bologna. În altele, a fost înaintat recurs şi se aşteaptă prima înfăţişare. Cu cât sunt mai multe sentinţe de acest fel, deci precedente, cu atât există mai multe posibilităţi ca modificările să ajungă în atenţia Curţii Constiţionale, pentru examinare. Este ceea ce am solicitat noi când am redactat recursul. După examinarea documentaţiei, Curtea ar putea delibera cu privire la declararea modificărilor ca fiind neconstituţionale. Ar fi un succes, dar efectele nu ar fi retroactive, deci cei care au plătit deja amenda nu îşi vor putea recupera automat banii”, a explicat avocatul.
 
În 13 decembrie 2018, la Milano, Radu Masarie a fost oprit în trafic de poliţia stradală. I s-au cerut actele persoanle şi ale maşinii, iar agenţii i-au spus că trebuie să plătească amendă în formă redusă, de circa 500 de euro.
Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL