Coronavirus - România: 19398 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

ROMÂNIA, la 2 luni de la primul caz de COVID 19 - VIDEO

Saturday, 25 April 2020, 22:35 Sursă: Realitatea.net

PRIML CAZ DE CONTAMINARE

Pe 26 februarie, aproape de miezul nopții, într-o conferință de presă fulger la Ministerul de Interne, autoritățile anunțau primul caz COVID pe teritoriul României. Bărbatul infectat cu COVID-19 era dintr-o localitate din județul Gorj, care ar fi intrat în contact cu un cetățea italian depistat pozitiv după ce s-a aflat în vizită în țara noastră, mai multe zile. Românul infectat cu noul virus a fost un caz ASIMPTOMATIC. 

În acel moment, măștile chirurgicale erau deja sunt imposibil de găsit în farmacii sau pe site-uri. Produsul cel mai căutat nu mai putea fi cumpărat nici la prețurile exorbitante de câteva sute de lei la care se vindeau în urmă cu câteva zile. Pe 11 martie s-au închis și școlile, mai întâi ca măsură provizorie.

16 MARTIE, INSTITUIREA STĂRII DE URGENȚĂ PE O PERIOADĂ DE 30 DE ZILE, PRIMA ORDONANȚĂ MILITARE

Luni, 16 martie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României pentru 30 de zile. O zi mai târziu este emisă prima ordonanță militară prin care se închid restaurantele și barurile, școlile rămân închise, iar zborurile între România și Spania, suspendate pentru o perioadă de 14 zile.  În acel moment, 168 de români fuseseră testați pozitiv.

22 MARTIE, PRIMELE DECESE COVID ÎN ROMÂNIA

La aproape o lună de la apariția temutului virus în România este anunțat și primul deces. Un pacientul în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18.03.2020 la UPU din cadrul Spitalului Filiași și transferat în aceeași dată la SCBI Craiova. Tot de 22 martie au mai fost anunțate alte 2 decese.

La vremea respective erau confirmate 367 de  cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 367 de persoane confirmate pozitiv, 52 au fost declarate vindecate și externate (36 la Timișoara, 11 la București, 3 la Craiova, unul la Constanța și unul la Iași).

Vezi aici CELE MAI IMPORTANTE DECLARAȚII ALE OFICIALILOR ROMÂNI PE PERIOADA PANDEMIEI

BILANȚUL LA ZI

În luna care a urmat, numărul morților anunțați zilnic a crescut relativ constant, astfel că pe 25 aprilie aveam 601 decese, raportate de o perioadă de 36 de zile de la primul. 25 aprilie a fost și ziua cu cele mai multe decese de la debutul pandeemie, 34, cu patru peste precedentul record, înregistrat pe 19 aprilie.

EVOLUȚIA COVID ÎN ȚĂRILE CARE AU RAPORTAT PRIMUL CAZ ÎN ACEEAȘI ZI CU ROMÂNIA

Alte 5 țări au raportat primul caz pe contaminare cu COVID. Iată cum a evoluat situația lor în cele 2 luni scurse de atunci.

România

10.635 îmbolnăviri

601 decese

2890 pacienţi declaraţi vindecaţi

Norvegia

7.493 îmbolnăviri

201 decese

32 pacienţi declaraţi vindecaţi

Grecia

2.506 îmbolnăviri

130 decese

557 pacienţi declaraţi vindecaţi

Georgia

456 îmbolnăviri

5 decese

139 pacienţi declaraţi vindecaţi

Macedonia de Nord

1367 îmbolnăviri

59 decese

374 pacienţi declaraţi vindecaţi

Pakistan

12.664 îmbolnăviri

268 decese

2.755 pacienţi declaraţi vindecaţi

SURSA: Worldometers/info/coronavirus - 25 aprilie

Cifrele mai mici, în cazul unor țări precum Norvegia, Georgia ori Macedonia de Nord, rezultă din faptul că acestea au populații mai mici decât România. Aproximativ 6 milioane de locuitori Norvegia, între 2 şi 3 milioane locuitori Georgia și Macedoia. Prin ajustare proporțională, în funcție de o populație de 19 milioane a României, putem constata, de exemplu, că Norvegia se afla cam în aceeași situație, în timp ce Grecia, Macedonia și Georgia au procentaje semnificativ mai mici privind contaminările și decesele. 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL