ROMÂNIA SE TOPEŞTE Canicula a făcut primele victime: Autorităţile din toată ţara sunt în alertă!

Tuesday, 07 July 2015, 12:55 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

UPDATE 14.20 Sute de persoane au solicitat, miercuri, intervenţia Serviciului de Ambulanţă şi în Galaţi din cauza temperaturilor ridicate, în opt dintre cazuri fiind vorba de cetăţeni care au căzut pe stradă.

”Serviciul nostru a avut mai multe solicitări în legătură cu valul de căldură, astfel încât în ultimele 24 de ore, dintr-un total de 199 de cazuri pe judeţul Galaţi, am avut opt căzuţi în stradă, leşinuri-lipotimii -12, un infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale - şase, crize de hipertensiune -17, un caz de comă etanolică şi două cazuri de boală diareică acută, o criză convlusivă. Sunt în jur de 53 de cazuri agravate sau decompensate pe fondul caniculei”, a precizat Mihai Polinschi, şeful Serviciului de Ambulanţă Galaţi.

Potrivit lui Polinschi, solicitările din ultimele 24 de ore a crescut numărul intervenţiilor cu aproape 20% faţă de o zi obişnuită.

UPDATE 11.05 Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că, la nivelul judeţelor Bihor şi Arad, aflate sub cod roşu de caniculă, peste 300 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii De Urgenţă (ISU) sunt pregătiţi să intervină.

Potrivit MAI, în cele două judeţe sunt pregătiţi de intervenţie 316 pompieri şi paramedici din cadrul ISU, care au la dispoziţie 173 de maşini.

De asemenea, în Arad s-au amenajat 25 de corturi de caniculă şi 25 de puncte de acordare a primului ajutor, iar în Bihor, 13 astfel de corturi şi 20 de puncte de prim ajutor.

UPDATE 10.14 CFR Călători anunţă întârzieri la mersul trenurilor, miercuri, 8 iulie. Garniturile care vin din Oradea înregistrează întârzieri de până la 80 de minute, iar la restul dintre ele se anunţă întârzieri între cinci şi 10 minute.

CFR a atenţionat că circulaţia feroviară se va efectua în condiţii de temperaturi ridicate, ceea ce înseamnă că, pentru siguranţa călătorilor, în zonele în care s-au anunţat peste 35 de grade Celsius se va reduce viteza trenurilor. Reprezentanţii companiei feroviare au explicat că această măsură este obligatorie şi că la nivelul şinelor de cale ferată se întregistrează temperaturi de aproximativ 55 de grade Celsius.

UPDATE 9.55 Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, astăzi, o avertizare meteorologică COD ROŞU de caniculă valabilă pentru judeţele Arad şi Bihor. Meteorologii au decis să ia această măsură în condiţiile în care, la amiază, în aceste judeţe urmează să se atingă şi 38-39 de grade, maxime apropiate de temperatura record înregistrată în regiune. Alte 18 judeţe din vest şi est se află, în continuare, sub cod portocaliu.

UPDATE 9.15 Peste 1.300 de apeluri au fost efectuate, în zilele de luni şi marţi, în Bucureşti, la 112, din cauza căldurii sufocante, a declarat pentru REALITATEA.NET Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Alis Grasu a recomandat cetăţenilor să nu iasă din case între orele 11.00 şi 17.00. De asemenea, mai spune coordonatorul SABI, dacă este neeapărată nevoie ca bucureştenii să părăsească locuinţele în acest interval, trebuie să poarte obligatoriu pălărie şi să se hidrateze odată la 25 de minute.

Grasu a mai adăugat că, în acest moment, sunt 770 de ambulanţe şi 300 de echipaje SMURD pregătite să intervină.

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a amenajat mai multe puncte de prim ajutor şi 20 de corturi anti-caniculă, imediat după avertizările de temperaturi ridicate.

ANM a emis, marţi, 7 iulie, o avertizare de cod galben de caniculă în Capitală şi alte 32 de judeţe din România, meteorologii anunţând temperaturi de 35-37 de grade Celsius şi disconfort termic accentuat. Experţii au anunţat că alte patru judeţe din vestul ţării se află sub incidenţa unui cod portocaliu de caniculă şi că temperaturile se vor situa între 38-29 de grade Celsius.

În urma căldurii înăbuşitoare, la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov s-au înregistrat, în cursul zilei de luni,  840 de apeluri direcţionate către SABI, dintre care peste 400 au fost urgente. Medicii au anunţat că, dintre cele peste 400 de urgenţe, 63 au fost leşinuri, 21 dintre ele petrecându-se în spaţii publice.

Drept urmare, SABI a suplimentat numărul de ambulanţe cu şapte în timpul zilei şi două echipaje în timpul nopţii. Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a anunţat că marţi vor lucra cu opt echipaje mai mult, iar 10 voluntari din cadrul instituţiei vor acorda asistenţă cetăţenilor la corturile anticaniculă din Capitală.

Aceste corturi, amenajate de PMB, sunt dotate cu aer condiţionat, apă, aparatură de specialitate, personal medical şi toalete ecologice. Primăria Capitalei a anunţat că acestea se pot găsi în Piaţa Victoriei, Piaţa Romană (rond ASE şi la metrou), Piaţa Universităţii (la Spitalul Colţea şi la Arhitectură), Piaţa Unirii (Magazin Unirea, pe Regina Maria şi în Piaţa 11 iunie), Piaţa Moghioroş, Piaţa C.A. Rosetti, Piaţa Iancului (metrou), Dristor (metrou), Parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle), Parcul Cişmigiu (vizavi de sediul PMB), Parcul Carol, Piaţa Roma, Piaţa Muncii, Piaţa Crângaşi, magazinul Bucur Obor şi la Gara de Nord.

Totodată, mai multe puncte de prim ajutor sunt amplasate la sediile Direcţiei Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB), unde locuitorii pot beneficia de apă şi aer condiţionat, între orele 8.00 şi 16.30.

Autorităţile solicită cetăţenilor care observă persoane cărora li se face rău pe stradă să anunţe imediat incidentul la 112.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE