Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

România cumpără alte 5 avioane F16 de la Portugalia

Wednesday, 11 December 2019, 18:07 Sursă: Realitatea.net

Legea care permite achiziționarea a încă cinci avioane de vânătoare F16 din Portugalia, avioane care vor fi trecute printr-un proces de modernizare de către SUA, a fost adoptată miercuri de Parlament. 

Cele cinci aeronave se vor alătura celorlalte 12 avioane F16 aflate deja în dotarea Forțelor Aeriene din România, iar toate vor fi modernizate în țară, cel mai probabil la Aerostar Bacău. Tot acolo vor fi asigurate și operațiunile de mentenanță și reparații capitale în viitor și nu doar pentru avioanele României, ci posibil și pentru alte state din jur care au achiziționat sau vor achiziționa modelul F16.

„Ministerul Apărării Naționale salută adoptarea astăzi, 11 decembrie, în Camera Deputaților, a Legii pentru continuarea dezvoltării capabilității operaționale aeriene cuprinse în Etapa de tranziție inițială a Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, transmite MApN.

Potrivit legii adoptate, Guvernul României va atribui Guvernului Republicii Portugheze contractul de achiziţie a cinci avioane F-16 A din excedent, a unui pachet de bunuri şi servicii care include şi modernizarea la un standard superior a avioanelor F-16 din Forţelor Aeriene Române, inclusiv a celor 12 aflate deja în dotarea acestora. 

Primele patru aeronave din acest lot vor sosi în anul 2020, iar ultima - în anul 2021. Ele se vor alătura celor 12 care execută deja misiuni de poliţie aeriană naţională.

Cele cinci aeronave vor avea aceeaşi configuraţie cu cele 12 aflate deja în dotarea Forţelor Aeriene Române, respectiv M.5.2R, iar pachetul de bunuri şi servicii include şi modernizarea tuturor celor 17 avioane F-16 ale Armatei României la o configuraţie superioară, respectiv M.6.X, precizează sursa citată.

''Adoptarea actului legislativ asigură premisele pentru ca industria naţională de apărare să execute lucrările de mentenanţă, reparaţiile capitale la motoare şi modernizarea aeronavelor F-16 la standardul M.6.X. Guvernul României va desemna operatorul economic naţional care va asigura mentenanţa pentru acest tip de aeronave'', se menţionează în comunicat.

MApN continuă, astfel, procedurile de modernizare şi achiziţionare a tehnicii militare, 2019 fiind al treilea an în care au fost alocate două procente din PIB pentru Apărare.

România se află printre primele locuri în cadrul Alianţei Nord-Atlantice în acest domeniu, ceea ce confirmă faptul că ţara noastră este un partener credibil atât în cadrul NATO şi UE.

În afară de achiziţia aeronavelor F-16, mai multe programe esenţiale de înzestrare a Armatei României sunt, în prezent, în diferite faze de realizare, intenţia fiind implicarea cât mai mare a industriei naţionale de apărare prin operaţiuni compensatorii de tip off-set, mai precizează MApN.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL