Coronavirus - România: 29223 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ridicarea mașinilor din Capitală, o măsură heirupistă - acuză Nicușor Dan

Monday, 24 June 2019, 13:53 Sursă: REALITATEA.NET

Consilierii municipali vor dezbate, în şedinţa din 26 iunie, un proiect de hotărâre privind ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea vehiculelor staţionare neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice care fac parte din reţeaua principală de străzi a municipiului Bucureşti.

Tarifele de ridicare prevăzute sunt: 200 de lei pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la cinci tone, inclusiv; 270 de lei pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la cinci tone.

"Este obligatorie o analiză de la caz la caz, care să diferenţieze între locurile unde este necesară ridicarea maşinilor şi locurile unde prima bandă a devenit parcare de reşedinţă, rezidenţii neavând o altă posibilitate de a parca. Pe scurt, singura soluţie la problema locurilor de parcare din Bucureşti este construcţia de parcări. În ciuda promisiunilor, în trei ani, administraţia Firea nu a construit niciun loc de parcare", iese la atac Nicușor Dan.

Fostul candidat la funcția de primar general vine cu o serie de propuneri pentru a rezolva problema locurilor de parcare în Bucureşti:

a) Înregistrarea provizorie, pentru o perioadă de 10 ani, a majorităţii locurilor folosite ca locuri de parcare legale, plătite către municipalitate, fie ca parcări de reşedinţă, fie ca parcări cu acces public, fie ca parcări cu regim mixt (publice în intervalul 9-17, de reşedinţă în intervalul 17-9)

b) Gestionarea tuturor parcărilor de către municipalitate printr-un sistem informatic. Pentru parcările de reşedinţă, acesta va permite corelarea între locul de parcare şi domiciliul proprietarului, permiţând distribuirea echitabilă a locurilor de parcare. Pentru parcările de reşedinţă şi pentru parcările cu acces public, acesta va genera rapoarte privind gradul de ocupare, indispensabile strategiei de construire a noilor parcări. Includerea în sistemul informatic a parcărilor private care să fie stimulate să colaboreze: supermarketurile (de exemplu Cora Lujerului în cartierul Militari) şi marile imobile de birouri au parcări care stau jumătate goale mare parte din timp.

c) Construirea unui sistem park and ride de mari parcări la intrarea în oraş, pentru stimularea rămânerii în afară oraşului a maşinilor celor care vin dimineaţa şi pleacă seara din Bucureşti.

d) Construirea de mari parcări "ieftine" în zone apropiate de cele rezidenţiale. Stimularea prin politica de preţuri a parcării în aceste locuri pentru proprietarii care nu folosesc zilnic maşina.

e) Construirea de parcări cu acces public în zonele aglomerate şi în zonele de reşedinţă pentru care problema persistă. Întrucât aceste parcări sunt scumpe, este obligatoriu ca prioritizarea construirii lor să se facă pe bază de date, generate de sistemul informatic de management. Ataşez ca exemplu o locaţie în cartierul Militari, supraaglomerat, în care poate fi construită o parcare supraetajată de câteva sute de locuri, prin reamenajarea pieţei şi desfiinţarea clădirilor anexe acesteia.

"Primăria trebuie să le ofere cetăţenilor locuri de parcare şi apoi să treacă la sancţionarea celor care nu respectă regulile. Fără strategie, fără o dezbatere reală, administraţia Firea nu face altceva decât să înrăutăţească situaţia şi să genereze abuzuri şi nemulţumiri", mai spune Dan.

Potrivit expunerii de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, legislaţia privind regimul contravenţiilor prevede faptul că aplicarea sancţiunii contravenţionale se poate face doar în cazul făptaşului şi că în cazul staţionărilor neregulamentare această procedură este foarte greoaie, deoarece impune condiţia ca agentul constatator să aştepte lângă vehicul până la sosirea conducătorului auto.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL