Tăcerea Guvernului Dăncilă, după memorandumul pe 5G cu SUA. Bugetul poate pierde 2 mld. lei

Wednesday, 11 September 2019, 14:58 Sursă: REALITATEA.NET

Guvernele SUA și României, prin ambasadorii Hans Klemm și George Maior, au semnat în a doua parte a lunii august la Washington un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G. În plină controversă privind implicarea Huawei în operațiuni de spionaj ale statului chinez, România și SUA se angajează prin acest memorandum ca la licitațiile privind 5G să aplice câteva filtre drastice.

Adoptarea memorandumului a avenit cu doar câteva luni înainte ca statul român să lanseze licitația pentru serviciile 5G în telecomunicații. La acel moment, Sorin Grindeanu, președintele ANCOM a declarat la Realitatea TV că va cere precizări de la Guvern, pentru transpunerea rapidă a înțelegerii cu SUA în legislație, în vederea organizării licitației.

"Noi la ANCOM vom transmite mâine dimineață adrese către Comitetul de securitate cibernetică și către Guvern, astfel încât operatorii care se înscriu la licitația 5 G din noiembrie să știe când vin cu ofertele ce au de făcut. Tocmai de aceea dimineață trimitem documentația, întrebăm Guvernul României - că Guvernul a semnat memorandumul prin reprezentantul său la Washington -, și Administrația prezidențială, punem întrebările către cei care au asta în fișa postului, cum va aplicat acest memorandum", spunea Sorin Grindeanu la Realitatea TV în 21 august.

Acum Sorin Grindeanu avertizează că dacă prevederile memorandumului nu vor fi adoptate de Guvern prin ordonanță de urgență, licitația pe 5G ar putea să nu mai aibă loc anul acesta, fapt care va duce la un minus de 2 miliarde de lei la bugetul național

Grindeanu a anunțat ce va face ANCOM după memorandumul 5G cu SUA: "Huawei nu e operator"

"Acest memorandum trebuie transpus în legislație primară pentru că nu ține loc de lege. (...) Noi am terminat perioada de consultare publică, am primit observații din partea operatorilor, dar licitația propriu zisă pentru 5G este legată și de această componentă, acest memorandum. Dacă nu se va reuși s-ar putea să fim în situația de a amâna licitația pentru anul viitor", a explicat președintele ANCOM.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL