Coronavirus - România: 30789 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Regiunea din România care este la coada Europei: statistică şocantă

Tuesday, 09 February 2016, 17:50 Sursă: REALITATEA.NET

Românii au un simț dezvoltat al proprietății, dar, chiar dacă le place să fie proprietari de locuințe, concetățenii noștri nu au casele dotate cu cele necesare unui minim confort și unei igiene corespunzătoare. Așa se face că am ajuns codașii Europei în ceea ce privește numărul de locuințe dotate cu băi și toalete cu apă curentă, scrie Gazeta de Sud.

Institutul European de Statistică (Eurostat) a arătat în raportul publicat în ianuarie 2016 că regiunea sud-vest Oltenia se află pe ultimul loc în rândul regiunilor din Uniunea Europeană în ceea ce privește dotarea locuințelor cu WC (în interiorul casei) și cu apă curentă. 38,1% din locuințele din România au WC în curte (media europeană fiind 2,7%). Suntem până și în urma bulgarilor la acest capitol. În Bulgaria, doar 26,4% din locuințe au toaleta în curte.

Potrivit raportului Eurostat, zona sud-vest Oltenia este regiunea de acest nivel din Uniunea Europeană „cu cea mai mare pondere a locuințelor cu toaletă în curte (55,4%)“, conform datelor de la nivelul anului 2011.

De asemenea, Eurostat susține că România este țara cu cei mai mulți proprietari din UE, respectiv 94,7% din case sunt proprietate personală, iar 3,2% din locuințe sunt închiriate. 40% din locuințe sunt ocupate de trei-cinci persoane, susține raportul Eurostat.

Chiar dacă au simțul proprietății dezvoltat, totuși românii trăiesc în cele mai mici locuințe din Uniunea Europeană. Dimensiunea medie a unei locuințe din România este de 40 de metri pătrați, pe când în marile metropole ale Europei este de 90 de metri pătrați, iar media pe totalul Uniunii Europene este de 100 de metri pătrați pe o locuință, potrivit Eurostat.

Oltenia, codașă și pe țară la dotarea locuințelor

În cadrul emisiunii „Economia Sudului“ de la Alege TV, directoarea Direcției Județene de Statistică (DJS), Carmen Ispas, a arătat cum stau lucrurile în Dolj din punct de vedere al dotării locuințelor.

„În urma rezultatelor obținute la recensământul din 2011, în Dolj există 281.785 de locuințe, Doljul reprezentând aproape 30% din totalul locuințelor din regiune și 3,2% din totalul locuințelor din țară. Locuințele dotate cu instalație de apă curentă din județul Dolj sunt în număr de 187.818“, a spus Carmen Ispas.

Dar Oltenia se situează pe ultimul loc pe țară în ceea ce privește dotările elementare ale locuințelor. Directoarea DJS Dolj a arătat că regiunea sud-vest Oltenia este „în subsolul clasamentului în totalul regiunilor, adică este pe ultimul loc pe țară, din păcate“, având cele mai multe toalete în curte. „Poate că la acest fenomen concură și faptul că avem foarte multe locuințe în mediul rural, pentru că această lipsă de dotări și de dependințe vine în proporție foarte mare din mediul rural“, a mai explicat directoarea Statisticii doljene.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL