Coronavirus - România: 112781 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Referat DNA:Horia Georgescu și ceilalți membri au asistat pasivi la prejudicierea bugetului statului

Tuesday, 17 March 2015, 18:21 Sursă: REALITATEA.NET

"Procurorii DNA susțin că membrii acestei Comisii Centrale de Stabilire a Despăgubirilor din ANRP, în 2008-2009, nu au solicitat și nu au făcut niciun demers, în sensul în care să verifice rapoartele întocmite de experții care au supraevaluat cele trei dosare. Procurorii DNA spun că ei ar fi trebuit să ceară explicații evaluatorului, iar dacă nu erau mulțumitoare acele explicații, atunci membrii comisiei trebuiau să dispună reevaluarea.

Inculpații spun că și-au făcut meseria și că au mers pe ideea că evaluatorii știau meseria pe care o fac și au avizat raportul făcut de experți.

Patru din cele opt persoane reținute ar fi acceptat să rămână în acea comisie, pentru că erau mai degrabă interesați să evite tensiunile politice și nu avea ca țel să își îndeplinească atribuțiile profesionale în acea comisie. Cei patru beneficiari din aceste dosare la ANRP ar fi obținut, pe lângă despăgubiri uriașe, și mai multe acțiuni la Fondul Proprietatea. Acea valoare de prejudiciu, în acest dosar, reprezintă valoarea despăgubirilor pentru ANRP, făcute în 2011", a transmis corespondentul Realitatea TV, Ionela Arcanu. 

Referat DNA

"Inculpații (...) au acționat cu intenție indirectă în scopul producerii rezultatului, respectiv prejudicierea bugetului statului, acceptând producerea rezultatului periculos. Sub acest aspect sunt relevante probele administrate în cauză, din care rezultă că (...) au constatat pur și simplu pasivi și au votat fără niciun minim demers profesional, pe baza evaluărilor realizate de inculpații experți evaluatori, chiar în absența oricărui element explicabil, pe care în mod legitim membrii CCSD aveau obligația să-l solicite evaluatorilor. Dar au decis să-și asume rapoartele de evaluare, ceea ce relevă fără dubiu că au acceptat posibilitatea producerii rezultatului (...) prejudiciabil", se precizează în referatul DNA, citat de Agerpres.

În opinia procurorilor, gravitatea faptelor comise de membrii CCSD rezultă și din faptul că suma de 70 de milioane de euro, plătită în cele trei dosare de despăgubire care fac obiectul anchetei, este mai mare decât totalul despăgubirilor plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 de lei.

"La aprecierea pericolului concret al faptelor trebuie avută în vedere și valoarea deosebit de ridicată a sumelor care formează obiectul infracțiunilor de corupție, precum și contextul social și economic, caracterizat prin insuficiența resurselor publice", se mai arată în referat.

Procurorii DNA consideră, totodată, că arestarea preventivă a inculpaților se impune și din cauză că aceștia și-au exercitat în mod abuziv atribuțiile de serviciu și nu au avut grijă de banul public.

"Generalizarea la nivelul autorităților publice a unui comportament prin care se stabilește o legătură directă, aproape automată, între plățile efectuate din fondurile publice și exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu de către cei desemnați cu grija banului public la nivelul ANRP reprezintă un fenomen extrem de periculos pentru buna funcționare a statului. Extrapolarea acestui model duce la concluzia că majoritatea dosarelor de despăgubire soluționate (...) sunt bazate pe abuzul membrilor comisiei și conivența experților, așa încât, în mod constant, fondurile destinate persoanelor îndreptățite sunt diminuate, iar aceste fapte limitează potențialul de dezvoltare al societății, deoarece statul este condamnat la CEDO sau de către instanțele naționale pentru aceste abuzuri", se mai menționează în referatul DNA.

Mai multe pe Agerpres.Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL