Raluca Turcan a declarat că există un grafic al creșterii vârstei de pensionare la femei până în anul 2030, atunci când femeile vor ieși din câmpul muncii la 63 de ani.
„România se află, în materie de vârstă a pensionării pentru femei, într-un grafic de creștere până în 2030, la vârsta de 63 de ani. Așa e graficul asumat în legislația actuală. De asemenea, avem o decizie a Curții Constituționale care spune foarte clar că este neconstituțional și inechitabil ca femeile să se pensioneze mai devreme decât bărbații, în condițiile în care speranța de viață la bărbați mai mică față de speranța de viață la femei. Deci, s-au creat premisele pentru o egalizare treptată a vârstei de pensionare, dar nu se va realiza forțat, ci dimpotrivă, prin măsuri stimulative”, spune Turcan.
Ministrul Muncii spune că cei care vor să muncească și după pensionare ar trebui s-o facă și fără acordul angajatorului sau filte politicianiste, mai ales în instituțiile statului.
„Așa cum am venit și acum două zile, în ședința de guvern, cu proiectul de lege prin care persoanele ajunse la vârsta de pensionare, dacă se simt în măsură să lucreze în continuare să poată să o facă. Fără acordul angajatorului, fără filtre politicianiste în multe instituții ale statului. Și aici s-a creat o diversiune, pentru că unii s-au speriat și au spus că se blochează anumite sisteme. Dacă un sistem riscă să se blocheze, se blochează și când o persoană are 64 sau 65 de ani. Daca un om e neperformant nu trebuie să aștepți vârsta de pensionare. De asemenea, în multe instituții ale statului vârsta de pensionare este un reglaj fin al simpatiilor de diferite forme. Sunt oameni care au ajuns la pensionare, dar vor să muncească în continuare, așa că le-am oferit un cadru legal pentru asta. De ce să le interzicem dreptul la muncă doar pentru faptul că au ajuns la vârsta de pensionare”, a declarat ministrul Muncii.