Coronavirus - România: 2245 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

RABLA 2014: Mâine începe PROGRAMUL RABLA. Vezi NOILE CONDIŢII

Monday, 07 April 2014, 13:55 Sursă: REALITATEA.NET

RABLA 2014. Pentru ediţia din acest an a Programului 'Rabla', lansat oficial cu două luni mai devreme decât în 2013, vor fi alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice şi instituţii publice, informează Agerpres.

RABLA 2014 În cazul acestora din urmă, ultimele estimări arată că programul va începe după 20 aprilie.Un singur tichet de 6.500 de lei, alocat electronic

RABLA 2014 Potrivit proiectului de ordin privind derularea programului guvernamental, posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani îşi vor putea achiziţiona, în 2014, o maşină nouă prin programul RABLA 2014 pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care se va aloca electronic. Practic, este pentru prima dată când voucherele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând să fie alocate electronic în sistemul informatic al AFM.

RABLA 2014 De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, la fel ca şi anul trecut.

Pentru ediţia RABLA 2014, bugetul total este de 140 milioane de lei, iar persoanele fizice care doresc să beneficieze de un tichet electronic se pot adresa direct producătorilor/dealerilor validaţi în program.

Procedura prevede ca persoana fizică interesată să cumpere o maşină nouă prin Programul RABLA 2014 să meargă la dealerul auto pentru a se înscrie în sistemul naţional. În termen de cinci zile lucrătoare, AFM urmează să valideze datele înscrise de solicitant, iar în decurs de 30 de zile acesta trebuie să-şi radieze maşina veche din circulaţie şi să semneze un contract de vânzare-cumpărare cu dealerul de la care achiziţionează un autovehicul nou. Dacă aceste condiţii nu se întrunesc, tichetul valoric se întoarce în baza naţională, iar persoana fizică/juridică pierde dreptul de a mai cumpăra o maşină nouă pe baza acelui document.

Pe de altă parte, posesorul unei maşini vechi eligibile pentru 'RABLA 2014' poate transmite voucherul unei alte persoane, dar din prima zi când se prezintă la dealerul auto şi pe baza unei declaraţii semnate pe propria răspundere.

În vederea stimulării achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei în următoarele situaţii: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

La sfârşitul lunii martie, AFM a publicat lista producătorilor/dealerilor validaţi şi respinşi în Programul RABLA 2014. Astfel, din cele 107 dosare depuse, după contestaţii, au fost validate 94, potrivit ministrului Mediului.

Dosarele admise în programul RABLA 2014 au fost depuse pentru un număr total de 230 de puncte de lucru/agenţi autorizaţi care vor putea comercializa autovehicule în cadrul programului din acest an.

Conform bugetului de venituri şi cheltuieli al AFM, publicat în martie în Monitorul Oficial, Programul guvernamental de stimulare a înnoirii parcului auto naţional beneficiază, în acest an, de o alocare totală de 154,86 milioane de lei.

Recent, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, afirma că Programul 'Rabla' nu trebuie să se oprească, deoarece există încă un procentaj semnificativ de maşini foarte vechi în circulaţie.

''Nu cred acum în acest scenariu (renunţarea la Programul 'Rabla' - n. r.). M-am întâlnit cu Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România. De asemenea, reprezentanţii tuturor producătorilor s-au întrunit cu Administraţia Fondului pentru Mediu pentru discuţii tehnice pe programul 'Rabla'. Nimeni nu şi-a exprimat un punct de vedere în sensul că ar trebui să se oprească programul şi eu cred că nu trebuie să se oprească pentru că încă avem un procent semnificativ de maşini foarte vechi. Dacă acest sistem funcţionează, atunci aduce un beneficiu'', declara, pentru AGERPRES, Korodi.

Conform AFM, românii au cumpărat, până în prezent, aproape 13.400 de autoturisme noi prin intermediul programului 'Rabla 2013', iar circa 19.900 de maşini mai vechi de zece ani au ajuns la casat. Din numărul total de autovehicule cumpărate, 690 au beneficiat de eco-bonusuri.

AFM a alocat, în 2013, în primă fază, 135 de milioane de lei pentru 20.000 de tichete 'Rabla'. Ulterior, din noiembrie, numărul voucherelor a fost suplimentat cu 3.000 de exemplare.

Datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/ arată că parcul auto naţional din România ajunsese, la finele anului 2013, la aproximativ 5,98 milioane de unităţi, în creştere cu 4,73% faţă de aceeaşi perioadă din 2012.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL