Putin îi avertizează pe aliaţii europeni ai Statelor Unite

Wednesday, 20 February 2019, 16:15 Sursă: REALITATEA.NET

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat că ia în calcul instalarea de rachete capabile să lovească 'teritoriile unde se află centrele de decizie', în cazul în care Statele Unite vor instala noile sisteme de armament în Europa.

Adaugă părerea ta

Vladimir Putin a avertizat miercuri că Rusia ia în calcul desfăşurarea de rachete capabile să lovească 'teritoriile unde se află centrele de decizie', în cazul în care SUA vor instala noile sisteme de armament în Europa, informează AFP, citat de Agerpres.

'Rusia nu intenţionează să desfăşoare prima astfel de rachete în Europa. Dacă însă acestea sunt desfăşurate pe continentul european, aceasta va deteriora grav situaţia şi va genera grave ameninţări pentru Rusia', a declarat preşedintele rus într-un discurs în plenul Parlamentului de la Moscova.

'Voi spune clar şi deschis: Rusia va fi constrânsă să desfăşoare armamente care ar putea fi utilizate nu doar împotriva teritoriilor de unde ar putea apărea o ameninţare directă, ci şi împotriva teritoriilor în care sunt situate centrele de decizie pentru folosirea rachetelor', a ameninţat şeful statului rus.

Avertismentul lui Putin vine după ce Washingtonul s-a retras din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, care interzice rachetele sol-sol cu o rază intermediară şi lungă de acţiun. Moscova a procedat la fel.

Putin a acuzat din noua SUA de încălcarea Tratatului INF prin instalarea de lansatoare de rachete în dispozitivul de apărare antirachetă din România şi Polonia, care, potrivit Moscovei, ar putea fi utilizate pentru lansarea rachetelor de croazieră cu rază intermediară de acţiune.