Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, acuzat de discriminare

Monday, 07 May 2018, 13:04 Sursă: REALITATEA.NET

Purtătorul de cuvânt al Bisercii Ortodoxe a fost reclamat la Consiliul Naţional pentru Combatere Discriminării, ca urmare a declaraţiilor sale la adresa adolescentelor de etnie romă sau din categorii defavorizate:

Adaugă părerea ta

Declaraţia care a provocat nemulţumirea celor două organizații non-guvernamentale care l-au reclamat pe Vasile Bănescu se referea la adolescentele care ajung mame la vârste tot mai fragede.  

"E un sofism foarte ieftin să spui că o fată de etnie romă sau o fată care a fost abuzată sexual sau o fată care a abandonat școala, care trăiește fără părinții ei, plecați în străinătate și care, bineînțeles că intră într-o derivă morală, au ajuns în situația nefericită de a fi gravide din cauza lipsei de educație sexuală. Toate aceste cazuri care se invocă au în spate, de fapt, motive sociologice. Abandon școlar, plecarea părinților în străinătate, lipsa accesului la informare virtuală, deci pe internet, în mediul rural și, nu în ultimul rând, apartenența la o anumită etnie, unde, după cum bine știm, viața sexuală se începe mult mai devreme", a declarat Bănescu, într-o disucţie legată de ideea introducerii educaţiei sexuale în şcoli. 

Biserica Ortodoxă nu vrea educaţie, ci dirigenţie sexuală în şcoli

"Aceste declarații întăresc prejudecățile la adresa minorității rome și a grupurilor vulnerabile și alimentează ura împotriva fetelor rome și a fetelor aparținând grupurilor vulnerabile prin asocierea exclusivă a acestora cu numărul ridicat de nașteri în rândul adolescentelor din România," se spune în sesizarea depusă, luni la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, de asociaţiile E-Romnja și Centrul Filia.

"Declaratiile sale, transmise prin mass media, au un impact puternic, ca urmare a capitalului simbolic pe care îl deține Biserica Ortodoxă (...) și legitimează rasismul, sexismul și clasismul existente în societea românească," se mai spune ]n comunicat.