Coronavirus - România: 29223 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Protest la Ministerul Sănătăţii. Pacienţii sunt nemulţumiţi că CNAS nu decontează anumite tratamente

Wednesday, 19 October 2016, 13:16 Sursă: REALITATEA.NET

Nemulţumirile oamenilor sunt legate de faptul că Institutul Naţional de Hemofilie nu e autorizat, astfel Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu va mai deconta tratamentul acolo, autorizaţia de funcţionare din prezent fiind una temporară, până la data de 31 decembrie. Pacienţii susţin că dacă problema institutului nu va fi rezolvată vor fi nevoiţi să se interneze la Centrul de Hematologie de la Fundeni sau să stea cu zilele pe holuri.

"Ne-au anunţat că ne vor transfera la Fundeni, de la Centrul de Hematologie. Eu sunt de 20 de ani la centru, n-am avut nicio problemă foarte rar mi s-a întamplat să nu aibă tratament să ne dea. De ce să ne mute la Fundeni? Dacă mergem acolo, stăm câte 4-5 ore să ne asigure tratamentul. Daca o fi să ne transfere atât de mulţi, vă daţi seama că vom sta cu zilele. Sunt în jur de 1.600. Ministerul Sănătăţii spune că sunt fonduri, medicii spun că nu mai sunt fonduri, nu ştim care e adevarul. Toţi dau pe CNAS şi Ministerul Sănătăţii, dau vina unul pe altul. Eu am băiatul cu hemofilie. E o sângerare care îl costă viaţa. Nu ai tratamentul, nu ai factorul opt, rişti viaţa. Copilul meu are foarte multe probleme şi foarte multe dureri", susţine mama unui bolnav, conform Mediafax.

"Pacienţii cu hemofilie şi talasimie sunt trataţi în cadrul Institutului Naţional de Hematologie de peste 40 de ani, vorbim de tratament transfuzional, vorbim de tratament medicamentos, de monitorizare, de supraveghere medicală. Institutul nu a fost şi nu este autorizat. Nu există o autorizaţie prin care Ministerul Sănătăţii să acrediteze că acolo se pot desfăşura servicii clinice. Noi am încercat, am spus că trebuie să existe această legalizare. Corpul de control al ministerului a constatat în decembrie 2015 că situaţia asta trebuie să înceteze şi că e neclară. Până acum, s-au tot prelungit şi, luând în considerare acest raport, au zis că vor sista", a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

"Ei spun ca au un act normativ. Până nu vedem ce s-a semnat, noi nu putem să ne încredem pe vorbe. Daca vedem ceva semnat, plecăm acasă. Noi suntem oameni bolnavi şi nu putem să stăm în stradă. În momentul în care vedem semnat, atunci putem fi siguri. Eu mă lupt de 40 de ani cu boala. Înseamnă transfuzii la două săptămâni", susţine un participant la protest.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL