Coronavirus - România: 28166 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Nereguli grave în activitatea de transplant. Ministrul Sănătăţii: Sunt pacienţi care sar rândul

Saturday, 26 November 2016, 11:23 Sursă: REALITATEA.NET

"În prima lună de mandat, în urma unor informaţii primite de la mediul medical şi de la pacienţi am trimis corpul de control să facă verficări. Controalele la Agenţia Naţională de transplant au fost finanlizate. Sunt grave, afectând mii de pacienţi care aşteaptă un transplant cu speranţa. Decizia de a alocat un organ trebuie să se facă pe criterii clare. Echipa a constatat că legile nu sunt respectate. Nu există o lista de aşteptare la nivel naţional pentru fiecare organ deşi ar trebuie să existe. Pacienţii de pe liste nu beneficiază întodeauna de şanse egale. Este posibil să fii în fruntea listei, dar să nu intri în sala de operaţie. Nu există o procedură clară. Acest lucru dă posibilitatea ca o persoană să decidă cine primeşte organul sau nu", a detaliat minstrul Vlad Voiculescu. 

"Sunt pacienţi care sar rândul. Nu trebuie să conteze dacă este mai vedetă sau nu când se decide transplantul", a afirmat Vlad Voiculescu.

Conform acestuia, sunt prin urmare probleme mari cu lista de aşteptare şi că procedurile de transplant nu sunt clare.

Ministrul Sănătăţii a explicat că, de exemplu, într-o unitate de transplant, în anul 2015,
80% din beneficiarii de transplant au fost înscrişi pe lista de aşteptare în acelaşi ani, deşi existau persoane care aşteptau încă din urmă cu câţiva ani buni.

"Ministerul a sesizat organele abilitate. Investigaţiile vor continua, în ciuda oricăror calomnii", a mai spus Vlad Voiculescu.

"Transplantul nu este loc pentru război politic", a mai declarat acesta, explicând că România nu este pregătită pentru transplantul de plămâni şi că nu se poate spune că transplanturile sunt împiedicate în contextul în care în ţara nu se pot îngriji nici măcar pacienţii transplantaţi în străinătate.

În tot acest scandal, cei care au de suferit sunt tot pacienţii. O parte dintre cei 38 de pacienţi care au primit plămâni noi la clinica AKH din Viena, şi care merg încă periodic la controale, se tem că vor fi trimişi în curând acasă până la lămurirea situaţiei. Printre ei se află şi Costin, care a suferit complicaţii chiar şi în urma transplantului de la Viena.

"Cand au auzit de la AKH tot scandalul asta de la noi, ne-au spus ca nu vor sa mai aiba grija noastra. Ca noi avem centru de transplant si asa. Si acum noi i-am sunat pe medicii din România şi i-am intrebat noi acum ce facem. Nu stim. Noi nu putem sa va urmarim. Si a trebuit ca medicii de la Marius Nasta sa îi înduplece sa ne primeasca iar", a declarat Costin Iancu, pacient operat.

Favorizarea unor pacienţi de pe listele de transplant ale ANT nu e o noutate pentru unii.

"Domnul Banicioiu a promovat cumva aceasta chestiune pentru ca a preluat-o ca pe o chestie populista: Facem transplant de plamani pe mandatul meu, iar domnul Nicolaescu chiar a incercat. Este vorba de incompetenta si lipsa de sprijin din partea statului", a spus Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților.

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL