Coronavirus - România: 449349 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Primar din Mehedinţi şi funcţionar APIA, cercetaţi de DNA într-un dosar de fraudare fonduri europene

Tuesday, 28 July 2015, 23:30 Sursă: REALITATEA.NET

DNA a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 28 iulie 2015, a inculpatei Nuţica Gîdea, consilier principal în cadrul APIA – CJ Mehedinți.

Aceasta este acuzată de “complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (5 acte materiale)”, “complicitate la îşelăciuni (5 acte materiale)”, “instigare la infracţiunea de fals intelectual (6 acte materiale)”, “fals material în înscrisuri (3 acte materiale)” şi “instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (21 de acte materiale)”.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar față de Ion Gheorgheci, primar al comunei Godeanu din judeţul Mehedinți, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 27 iulie 2015.

Acesta este acuzat de „folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de europene (5 acte materiale)”, „înşelăciune (5 acte materiale)”, „fals intelectual (11 acte materiale)”, „fals material în înscrisuri oficiale (21 acte materiale)” și „uz de fals (3 acte materiale)”.

Din ordonanțele de reținere și de dispunere a controlului judiciar întocmite de procurori a rezultat că, în cauză, există probe temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2009-2013, Nuţica Gîdea, prin întocmirea de documente și furnizarea de informații, a înlesnit obținerea, de către Ion Gheorgheci, de la APIA-Centrul Județean Mehedinți, de fonduri nerambursabile în numele tatălui acestuia din urmă, în valoare de peste 1.450.000 lei din bugetul Uniunii Europene și din bugetul național, pentru o suprafață de 198 de hectare.

Din fondurile obținute nelegal, aproximativ 500.000 lei ar fi revenit funcționarului APIA, Nuţica Gîdea.

În perioada 2009-2013, în vederea obținerii de fonduri nerambursabile de la APIA, Nuţica Gîdea l-a determinat pe Ion Gheorgheci să întocmească în fals o serie de înscrisuri (adeverințe și tabele).

Pe adeverințele ce poartă ștampila Primăriei comunei Godeanu și depuse de Ion Gheorgheci în vederea obținerii de fonduri nerambursabile, Gîdeanu a făcut mențiuni nereale și l-a determinat pe acesta să întocmească registrul agricol pentru perioada 2010-2014, document ținut în paralel și care conține mențiuni necorespunzătoare adevărului, în vederea justificării suprafețelor de teren pentru care au fost solicitate fonduri nerambursabile pe nedrept.

În anul 2014, cu ocazia efectuării de verificări de către APIA - Direcția antifraudă control intern și supracontrol, inculpata l-a determinat și ajutat pe primar să întocmească 16 înscrisuri intitulate Declarație și 5 înscrisuri intitulate Chitanță, acte depuse ulterior la APIA. Documentele respective sunt scrise de mână, din acestea reieșind că un număr de 5, respectiv 16 persoane i-ar fi vândut ori încredințat utilizarea unor suprafețe de teren, pe o perioadă nedeterminată.

La data de 29 iulie 2015, inculpata Nuţica Gîdea urmează să fie prezentată la cu propunere de arestare preventivă pe 30 de zile, la Tribunalul Dolj.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații Mehedinți.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL