Presiune pe Legea supermarketurilor. Mediul de afaceri și cel universitar cer retragerea acesteia

Thursday, 16 June 2016, 16:58 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Un grup de 16 cadre universitare, economişti, antreprenori şi manageri a transmis o scrisoare deschisă către preşedintele Klaus Iohannis şi toţi liderii partidelor politice în care critică legea care obligă marile magazine să vândă produse româneşti în proporţie de peste 50% şi subliniază că ”prevederile proiectului de lege încalcă cerinţele de bază ale economiei de piaţă, liberei iniţiative şi concurenţei, aşa cum sunt acestea definite şi garantate de art. 135 al Constituţiei României”, transmite News.ro.

Într-o economie de piaţă adevărată, ”cantitatea şi caracteristicile concrete ale produselor oferite spre vânzare de comercianţi sunt în directă relaţie cu cererea consumatorilor. Comercianţii sunt entităţi private care urmăresc, în general, obţinerea profitului, fapt care îi face să ofere acele produse preferate de consumatori”, se precizează în scrisoarea deschisă.

Faptul că există mai mulţi producători şi comercianţi care se află în relaţii de concurenţă face ca interesele consumatorilor să fie promovate. În condiţiile în care legea obligă comercianţii să schimbe caracteristicile ofertei de produse agroalimentare, libertatea lor de a face afaceri şi de a concura pentru atragerea banilor consumatorilor este grav afectată, susţin semnatarii în scrisoarea postată pe blogul ”Logica Economică” al profesorului Bogdan Glăvan.

Pe de altă parte, ”este deplina libertate a consumatorilor ce tip de produse vor să cumpere şi să consume în schimbul banilor lor. În condiţiile în care legea schimbă tipul de produse care se găsesc de cumpărat, libertatea de alegere a consumatorilor, specifică economiei de piaţă concurenţiale este împiedicată. Alegerea indivizilor este înlocuită de alegerea reprezentanţilor statului”, arată documentul citat.

Semnatarii consideră şi că ”acest tip de intervenţie în forţă a statului în desfăşurarea afacerilor private, dublată de pedepse dure aplicate firmelor care nu respectă legea sunt specifice economiilor socialiste, conduse centralizat şi cu mână forte de un stat care devine, de multe ori, dictatorial şi corupt”.

În practică, atât producătorii şi comercianţii, cât şi consumatorii sunt dezavantajaţi de prevederile acestei legi.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE