Coronavirus - România: 475362 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Președintele Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles. Ce a spus președintele

Friday, 17 July 2020, 10:27 Sursă: Realitatea.net, Agerpres

"În total, se negociază sume foarte mari aici, la Consiliul European. Eu sunt foarte hotărât să mă bat pentru interesul României în aşa fel încât să obţinem un rezultat consistent. Întreaga echipă care mă însoţeşte şi întreaga echipă şi de la Reprezentanţă şi cei din ministere au pregătit materiale suficiente. Sunt relativ optimist că în final pentru România sumele vor fi rezonabile, vor fi consistente, dar dacă m-aţi întreba dacă vom finaliza discuţiile astăzi şi mâine, cred că nimeni nu poate să răspundă. Este un scenariu optimist să finalizăm negocierile astăzi şi mâine. În Consiliu, părerile sunt încă împărţite. Se ştie că nu toată lumea este încă convinsă că propunerea care este pe masă e cea mai bună. Mă aştept la negocieri destul de complicate. Este chiar posibil să trebuiască după un timp să revenim să finalizăm aceste negocieri. Important este de ştiut: sunt bani mulţi pe care îi discutăm şi pentru România este o şansă mare să obţinem o finanţare consistentă pentru următorii ani cu care vom reuşi cu siguranţă să rezolvăm foarte multe din problemele de la noi de acasă”, a spus Iohannis, la Bruxelles.

Despre pachetul destinat revigorării economice, șeful statului a menționat că banii primiți vor fi folosiți, printre altele, pentru firme, digitalizare și modernizarea sistemului educațional.

"Este un pachet pe care contăm, sunt bani pe care îi vom folosi pentru revigorarea economică, pentru refacerea economiei după criza cauzată de COVID-19. Noi dorim să obţinem sume consistente. Aici avem, pe de o parte, bani care se dau sub formă de împrumuturi, o parte, sperăm şi mai mare, vor fi bani care nu trebuie returnaţi, sunt aşa numite granturi, bani pe care îi vom folosi pentru revigorarea economică şi pentru firme şi pentru modernizări, pentru digitalizare. De asemenea, sperăm pentru modernizarea întregului sistem educaţional, pentru fondul social şi multe altele", a punctat șeful statului.

Pentru România, o importanță deosebită o au și fondurile de coeziune şi cele din Politica Agricolă Comună, a mai spus Iohannis.

"Pentru România sunt două chestiuni foarte importante - noi ţinem neapărat să avem o sumă suficient de mare pe Coeziune şi o sumă suficient de mare pe Politică Agricolă. Noi avem nevoie de aceşti bani, avem planuri mari, avem nevoie de bani europeni pentru spitale, pentru şcoli, pentru autostrăzi, pentru căi ferate şi multe alte programe care pot fi acoperite din aceste sume. Evident, pentru agricultură dorim să folosim sume cât se poate de consistente, pentru a moderniza agricultura şi pentru a obţine rezultate bune", a afirmat președintele la începutul reuniunii.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a prezentat o propunere care prevede ca viitorul buget al UE să fie de 1.074 miliarde de euro. Fondurile includ cele 750 de miliarde de euro propuse de Comisia Europeană pentru planul de redresare, însă diminuează cu 26 de miliarde de euro propunerea privind bugetul multianual făcută de executivul European.

Bugetul UE trebuie să fie aprobat în unanimitate în Consiliu. Ulterior, Parlamentul European va vota propunerea, fără a putea formula amendamente. Negocierile pe marginea bugetului UE pentru 2021-2027 au început încă din anul 2018, amintește Agerpres.

 

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL