Bogdan Hossu, președinte Cartel Alfa spune că angajatul român plăteștie taxe duble față de angajator, motiv pentru care aproape 1,7 milioane de români muncesc, dar sunt la limita sărăciei.
„Datele de la Eurostat arată că suntem pe primul loc cu cetățeni activi sub pragul sărăciei. Adică, oameni care muncesc, plătesc taxe și impozite, dar sunt săraci lipiți. Scopul acțiunii noastre este să cerem președintelui medierea unui conflict social, dar este și un conflict între Guvern și Parlament. Este legat de salariul minim. Actuala coaliție parlamentară a dat un aviz pozitiv, guvernul, fără să respecte legea, a comunicat Comisiei Europene că nu este de acord. Este vorba de proiectul de directivă care prevede ca salariul minim din România să fie de 2.800 de lei brut, net 1.570 de lei. Avem 1,7 milioane de oameni cu salariu minim. Deși suntem tigrii Europei la creștere economică, constatăm că sărăcia crește și ea.
Un proprietar al unui activ ce produce plus valoare, plătește 16% impozit pe profit și 5% pe dividente, adică 21%. Un salariat de la aceeași companie plăteste 45% taxe. Angajatorul plătește la mai puțin de jumătate decât angajatorul. Nici în PNRR nu se schimbă nimic. Indicele social de referință a rămas la 500 de lei. Să facem un experiment, iar aleșii neamului să trăiască cu 500 de lei pe lună. Guvernul a blocat creșterea pensiilor și alocațiilor și spune că a alocat 63 de miliarde de lei pentru investiții. Unde s-au dus acești bani? Cu 10 miliarde rezolvau creșterea pensiilor și alocațiilor. Am comunicat consilierului prezdiențial că atunci când preșdintele nu răspunde, împinge țara în haos. Faptul că Parlamentul decide ceva, iar Guvernul nu pune în practică este inadmisibil. Parlamentul alege guvernul, deci îl controlează. Guvernul văd că acționează independent de orice și oricine. Prin anii 1994-96 s-au creat mecanismele prin care s-a început polarizarea pe care o vedem în depunătorii la bănci. 8% din depunători au 90% din valoarea depusă în bănci. România dezvoltă economia socială de piață, adică, dezvoltare economică distributa tuturor cetățenilor. De aceea s-a introdus pilonul social care centrează politica pe individ. Discrepanțele de la 200 la 2.150 de euro, cât e în Luxemburg salariul minim este o discrepanță foarte mare. Avem peste 4,5 milioane de români plecați la muncă, și din ce văd, politica este de populare a României.
Anton Hader, președintele sindicatului „Alma Mater” spune că sindicatele au cerut o creștere de doar 100 de lei a salariului minim, dar fără șanse.
„Anvelopa salarială rămâne fixă doi ani de zile, deci, nu ne mai gândim la creștere. Sunt 1,7 milioane de oameni care au salariul minim. Unii dintre ei mai au și alte câștiguri pe lângă, e vorba de economia gri sau neagră. Noi am cerut să se mărească salariul cu 100 de lei. Puțini sunt parlamentarii care se întâlnesc în teritoriu cu oamenii. Cu 100 de lei nu mai faci nimic în ziua de azi”, a declarat Hader.
Marile Pirtea, deputat PNL, spune că banii din PNRR vor scoate țara din criză, dar nu imediat.
„În fiecare iarnă avem probelme cu energia și căldura. Copii și pensionarii sunt cu probleme, iar angajații îi duc în spate. Taxa pe muncă este mult prea impozitată. Dorim relansarea economiei, iar pentru asta înseamnă ieșirea din criză a companiilor, ieșirea din starea de latență. Prețurile cresc foarte mult, dar nu generează valoare adăugată în economie. Avem un sac de grâu. Ce facem cu el? Îl împărțim și îl mâncăm sau îl sădim?”, se întreabă deputatul liberal.
Primarul Bacăului: „Nu știu să vă zic cât costă litrul de benzină. Cred că e 4 lei, aproape 5”
Primarul Bacăului, Lucian Viziteu, susține că majorările de alocații au tot fost făcute în ultimii ani și nu a știut cât mai costă un litru de benzină.
„Măriri de alocații s-au făcut chiar foarte multe în ultimii ani. Nu știu să vă zic cât costă litrul de benzină. Cred că e 4 lei, aproape 5. Și eu îmi doresc pentru copii și bunici venituri mai mari, dar trebuie să vezi de unde iei acele sume. În ultimii ani s-au făcut creșteri iresponsabile de salarii de către PSD. Imediat în acele sectoare au crescut prețuruile. Companiile transferă imediat creșterea în costuri. Exisă studii că s-a mărit salariul minim, iar decalajul nu s-a redus. Să nu uităm că suntem în pandemie, chiar așa România stă bine. Trebuie să te uiți la cine pierde, dacă mărești din pix creșterile. Bunica mea m-a întrebat de unde iau bani ca să măresc pensia. De ce nu facem salariul minim de 2.000 de euro? Nu se poate, pentru că o faci din pix”, spune Viziteu.