Coronavirus - România: 29620 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Premieră medicală în România. Un pacient, salvat prin nanotehnologie

Monday, 01 February 2016, 17:15 Sursă: REALITATEA.NET

Medicii au utilizat tehnologia 3D pentru a construi un stent prin nano-laser, folosit la salvarea unui pacient de 70 de ani cu anevrism de aortă de 21 de cm şi o dilatare maximă de 8,2 cm.

Intervenţia chirurgicală a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Centrele de Excelenţă ARES.

Stentul a fost construit de către o echipă de bioingineri prin nanotehnologie, pe anatomia specifică a pacientului. Echipa medicală a fost formată din dr. Rareş Nechifor, medic prima radiolog, dr Rolf Dammarau, medic chirurg cardiovascular, şi col. dr. Ionel Droc, medic primar chirurgie vasculară.

"'Fabricarea stentului a durat patru săptămâni şi a fost făcut special pentru acest pacient. Acesta este un pas important pentru medicina personalizată. Prin această procedură, medicina va evolua, dispozitivele medicale vor fi produse în funcţie de particularităţile medicale şi anatomice ale fiecărui pacient în parte. Intervenţia a fost una de complexitate crescută, fiind necesare 8 ore şi jumătate pentru a fi finalizată cu succes. Pacientul a fost supus operaţiei sâmbătă, iar luni va fi externat”, a declarat Iulian Plescan, director Operaţional al Centrelor ARES, conform Mediafax.

La rândul său, col. dr. Ionel Droc, medic primar chirurgie vasculară, a explicat că acesta este cel mai complex caz de corecţie a anevrismului de aortă din România, până în prezent.

"Complexitatea cazului o reprezenta anevrismul de aortă de dimensiuni mari (dilatare maximă de 8,2 cm) care începea de la originea ambelor artere iliace, afectând totodată conexiunea ambelor artere renale, artera mezenterică superioră şi trunchiul celiac. Anevrismul de aortă se întindea pe o lungime de 21 cm. Având în vedere structura şi modelul stenturilor existente pe piaţa medicală, nu a fost posibilă rezolvarea minim invazivă, pentru a nu obstrucţiona complet aceste patru artere importante. De aceea, urmând o conduită terapeutică inovatoare, a fost creat acest stent care i-a salvat viaţa pacientului”, a explicat col. dr. Ionel Droc.

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL