Coronavirus - România: 695153 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Peste 60% dintre români vor să se vaccineze. Principalele motive PRO și CONTRA - studiu

Thursday, 14 January 2021, 14:06 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

Profilul persoanelor pro și contra vaccinare

59% dintre cei care au spus că se vor vaccina imediat sunt bărbați, iar 41% sunt femei. În schimb, dintre cei care refuză vaccinarea, femeile au un procent mai mare - 66%, comparativ cu 34% bărbați.

Mediul rural este mult mai reticent la vaccinare decât cel urban: doar 24% dintre respondenți vor să se imunizeze, comparativ cu 45% în mediul urban mediul urban. Mai mult, 51% dintre participanții la studiul realizat în mediul rural au refuzat total ideea vaccinării. 

Cele mai deschise persoane față de vaccinare sunt seniorii pensionari și adulții fără partener. Astfel, peste jumătate dintre pensionari și 56% dintre adulții fără partener au răspuns că se vor vaccina cât mai curând.
Tinerii însă, deși deschiși ideei vaccinării, consideră că ar fi mai bine să mai aștepte un an. 36% dintre tinerii profesioniști și 31% dintre milenialii fără partener au spus că așteaptă până anul viitor. 

În ceea ce privește populația care refuză vaccinarea, în rândul femeilor procentul este de 46%, comparativ cu aproximativ o treime dintre bărbați. De asemenea, 48% dintre membrii familiilor tradiționale au declarat că nu se vor vaccina.

De ce vor să se vaccineze românii

Peste jumătate dintre românii care se vaccinează, respectiv 53%, au spus că o fac pentru că nu vor să se îmbolnăvească. Seniorii pensionari îți doresc cel mai mult să evite îmbolnăvirea cu Sars-CoV-2 - 67%. 
Cei care se vaccinează pentru a nu se îmbolnăvi au în proporție de 48% educație superioară și doar 10% sunt cei cu educație primară care au ales această variantă.

Prospectul vaccinului Pfizer anti COVID-19! Care sunt cele mai frecvente efecte secundare și contraindicațiile

Al doilea motiv pentru care românii aleg să se vaccineze este dorința de a-i proteja pe ceilalți - 47% dintre respondenți au menționat această opțiune. 
Dintre aceșia, tinerii profesioniști sunt cei mai atenția față de cei din jur - 61%. Persoanele care se gândesc mai mult să îi protejeze pe ceilalți au srudii superioare - 49%. În schimb, cei cu educație primară care au selectat același răspuns reprezintă doar 7%.

Dorința de a-și relua activitățile normale - socializarea în condiții normale, călătoriile și mersul în vacanțe reprezintă un alt motiv important care îi determină pe români să se vaccineze, 42% dintre respondenți menționând acest lucru. 

Alte motive selectate în ceea ce privește intenția de a se vaccina sunt dorința de a se simți relaxați și liniștiți - mentionată de o treime dintre români - 33%, posibilitatea de a-și vizita părinții fără teamă - 18% și călătoriile în străinătate - 13%.

Pe foarte puțini români îi motivează faptul că vaccinarea este recomandată. Doar 1 din 10 respondenți au spus că se imunizează din acest motiv. 

Principalele temeri legate de vaccin

62% dintre români spun că au temeri legate de vaccin, comparativ cu 37% care declară că nu au niciuna. Conform studiului, 42% dintre respondenți se tem de potențialele reacții adverse. 

Dintre cei care nu vor să se imunizeze, 54% consideră că vaccinul nu a fost suficient testat, 48% se tem de reacțiile adverse, iar 4 din 10 respondenți (41%) nu cred în eficiența vaccinului.

Vaccinul MODERNA împotriva COVID-19 - TOATE informațiile și reacțiile ADVERSE posibile - PROSPECT

Dintre segmente, 75% dintre maturii fără partener cred că vaccinul nu a fost testat suficient și 90% din același segment se tem de reacțiile adverse. Doar 14% dintre românii care nu se vaccinează au spus că nu se tem de îmbolnăvirea cu noul coronavirus. Ceilalți, deși se tem de virus, nu vor să se vaccineze.

Teama de reacțiile adverse este un motiv menționat în cea mai mare masură de cei cu educație medie - 52%. Similar,  51% dintre cei care nu cred în eficiența vaccinului sunt persoane cu educație medie. Dintre cei cu educație primară, 64% consideră că vaccinul nu a fost testat suficient. 
70% dintre cei chestionați cred că vaccinul ar trebui să fie testat mai mult timp înainte de a fi disponibil pentru populație. Peste un sfert dintre aceștia (26%) consideră că vaccinul ar trebui testat un an inainte de a putea fi administrat la scala largă, iar 18% au menționat o perioadă de peste cinci ani ca fiind potrivită pentru testare.

Dintre cei care au anunțat că se vor vaccina imediat ce vaccinul va fi disponibil, 50% au educație superioară, 40% - educație medie, iar 10% - educație primară. Dintre persoanele care se vor vaccina, dar mai târziu, 53% au educație superioară, 40% -  educașie medie și 7% - educație primară. 
În privința celor care refuză vaccinarea, 19% au educație primară, 49% -  educație medie și 32% - educație superioară.

Studiul a fost realizat în perioada 60-11 ianuarie,  pe un eșantion reprezentativ la nivel național urban și rural de 1.011 persoane cu vârsta peste 18 ani.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL