Coronavirus - România: 32535 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Patru persoane, reținute pentru trafic de influență și șantaj

Friday, 23 October 2015, 17:26 Sursă: REALITATEA.NET

Astfel, Hornung Christian Erich, administrator al unei firme de consultanță, este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență în formă continuată, șantaj și spălare a banilor, în formă continuată.

Beko Andras, administratorul unei firme de proiectare, este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență în formă continuată, complicitate la trafic de influență în formă continuată și spălare a banilor în formă continuată.

Ioan Doru Cotoroi, administrator al unei firme de consultanță financiară, este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență în formă continuată și spălare a banilor în formă continuată.

Andras Zoltan, acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență în formă continuată, spălare a banilor în formă continuată.

Potrivit ordonanțelor întocmite de procurori, în cursul lunii septembrie 2011, Hornung Christian Erich a inițiat, constituit și coordonat un grup infracțional organizat format din Beko Andras, Ioan Doru Cotoroi și Andras Zoltan și alte persoane. Grupul a acționat, până în cursul lunii decembrie 2012, pe raza județelor Bihor și Maramureș, în scopul săvârșirii unor fapte de corupție și spălare a banilor.

De precizat este faptul că, în cadrul grupării infracționale exista o disciplină internă, o ierarhizare și o specializare pe domenii de activitate a membrilor, aceștia având roluri și sarcini prestabilite, existând totodată o premeditare, organizare și supraveghere atentă a activităților infracționale desfășurate, în vederea realizării scopurilor ilicite propuse, Hornung Christian Erich fiind cel care coordona activitatea întregului grup infracțional, pe toată durata de manifestare, fiind persoana care „stabilea regulile” și care avea controlul atât pe componenta faptelor de corupție, cât și pe cea de spălare a banilor.

Concret, în perioada 2010 – septembrie 2013, Hornung Christian Erich, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați și a altor peroane din cadrul grupului, în mod repetat, prevalându-se de influența avută asupra primarilor din trei comune situate în județul Bihor dar și asupra membrilor comisiilor de licitație constituite și însărcinate cu evaluarea ofertelor privind atribuirea unor contracte de execuție lucrări, a pretins de la doi oameni de afaceri (denunțători în cauză) suma de 5.283.805 lei, primind în total 988.546 lei.

Acești bani au fost primiți de Hornung Christian Erich în schimbul promisiunii că va discuta cu persoanele respective și că-i va determina pe aceștia să asigure o bună colaborare pentru realizarea lucrărilor respective prin asigurarea unui circuit rapid al documentelor, prin acceptarea situațiilor de lucrări și prin plata facturilor în cel mai scurt timp și, de asemenea să declare drept câștigătoare a licitațiilor organizate pentru proiectele respective, o firmă a unuia dintre oamenii de afaceri.

În aceeași perioadă, Hornung Christian Erich l-a constrâns pe unul dintre denunțători să-i remită suma de 606.176 lei (ca diferență dintre suma totală pretinsă de 790.000 lei și suma deja achitată în contul societății comerciale controlată de inculpat, respectiv suma de 183.830 lei), amenințându-l că, în caz contrar, va efectua demersuri pentru a nu-i mai fi perfectată nicio formalitate necesară pentru a putea finaliza lucrările, că va discuta cu dirigintele de șantier să nu semneze fazele de lucrări și că, în consecință, nu-i vor mai fi decontate celelalte lucrări realizate în cadrul unuia dintre proiecte.

De asemenea, inculpatul l-a amenințat pe omul de afaceri că va discuta cu primarul uneia dintre comune pentru a-i fi reziliat contractul, că va aduce un executor pentru a-l evacua de pe șantier, că va aduce un evaluator care va respinge toate lucrările efectuate de către societatea comercială respectivă și că, în loc să obțină contravaloarea lucrărilor efectuate va fi obligat să plătească penalități, iar lucrarea va fi scoasă la licitație și va fi atribuită unei alte firme.

Pentru a disimula remiterea sumelor de bani pretinse, inculpatul Hornung Christian Erich a inițiat, constituit și coordonat un amplu circuit de spălare a banilor proveniți din infracțiunile de corupție, în care au fost angrenate persoane fizice și societăți comerciale cu sediul fiscal pe raza județului Maramureș, precum și instituții de credit.

Astfel, sumele de bani pretinse pentru traficarea influenței erau facturate de către Hornung Christian Erich, în numele societăților comerciale deținute de către membrii grupului infracțional organizat, către societățile comerciale deținute de către cei doi oameni de afaceri, sub forma unor prestări de servicii în domeniul construcțiilor sau sub forma închirierii de utilaje de construcții.

Sumele pretinse erau ulterior virate de către denunțători, în conturile societăților comerciale indicate de către Hornung Christian Erich care coordona mecanismul de „plimbare” a sumelor de bani, prin conturile bancare ale mai multor firme către conturile bancare ale unor persoane fizice, de unde sumele de bani erau retrase succesiv, în numerar, de la bancomatele instituțiilor de credit.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpații vor fi prezentați la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL