Coronavirus - România: 471536 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Pacienta căreia i-a fost făcută o transfuzie greşită de sânge la Spitalul CF2 a fost externată

Tuesday, 16 August 2016, 18:55 Sursă: REALITATEA.NET

Starea pacientei s-a ameliorat, dar rămâne sub supraveghere medicală. A fost adusă în stare gravă şi a fost nevoie de câteva zile de perfuzii, a spus Dradoş Daviţoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, scrie news.ro.

„A fost externată azi (marţi – n.r.). Sigur, va veni periodic la control, ori de câte ori este nevoie. Poate veni la noi sau la medicul care a operat-o. Pacienta decide", explică medicii SUUB

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii declara, în 29 iulie, că femeia este într-o stare "confuzională” cauzată de o eroare după ce i-a fost administrat sânge din altă grupă sangvină.

Soţul femeii a declarat, tot în 29 iulie , că nu este interesat să obţină despăgubiri din partea unităţii sanitare, ci vrea ca persoanele din spital care au greşit să nu mai pună mâna niciodată pe vreun pacient.

Bărbatul a declarat că le cere medicilor să explice de ce i-au administrat soţiei lui o altă grupă de sânge şi a precizat că poate înţelege că aceştia au greşit, dar vrea să-i explice de ce au minţit. El susţine că medicii au aflat de la soţia lui, când s-a trezit din anestezie, că are grupa 0 pozitiv, nu AB IV, cum i-a fost administrat.

Femeia a fost operată pe 26 iulie la Spitalul CF2 de cancer în fază incipientă, iar informaţia privind transfuzia greşită ar fi fost comunicată medicilor chirurgi de-abia după mai bine de trei zile, când pacienta a avut o hemoragie puternică.

Acesta este al doilea caz de transfuzie greşită din această vară, după cel de la Spitalul de Arşi unde o femeie în vârstă de peste 60 de ani a murit după ce i-a fost făcută o transfuzie cu grupa de sânge B3, deşi aceasta avea grupa A2.

Asistenta care a făcut transfuzia de sânge greşită la Spitalul CF 2 Bucureşti a fost amendată cu 700 de lei. De asemenea, pentru că Unitatea de transfuzii nu este autorizată, nu există o procedură de testare a grupei sanguine la patul pacientului sau în sala de operaţii, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei.

Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a deschis, în 1 august, un doar penal în acest caz şi face cercetări pentru vătămare corporală din culpă. În urma cercetărilor, procurorii vor stabili dacă încep urmărirea penală în cazul unor angajaţi ai Spitalului CF 2 care ar fi vinovaţi pentru transfuzia de sânge greşită. În acest dosar, mai mulţi medici de la Spitalul de Arşi au fost audiaţi de poliţiştii Serviciului Omoruri din Capitală.Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL