Coronavirus - România: 235586 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

OUG pentru persoanele cu dizabilităţi. Copiii cu handicap grav nu vor mai fi evaluaţi până la 18 ani

Friday, 30 June 2017, 20:25 Sursă: REALITATEA.NET

Copiii cu handicap grav care beneficiază de îngrijiri paliative nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor urmând să fie valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani, anunţă Ministerul Muncii. Măsura a fost luată din cauza cozilor formate la comisiile de evaluare, atunci când era necesară reînnoirea certificatului de handicap.

De asemenea, persoanele cu dizabilităţi nu vor mai fi nevoite să depună o cerere pentru a primi ajutorul social, după ce "s-a constatat că nu toate persoanele cu dizabilităţi ştiau că trebuie să depună o cerere specială pentru a primi prestaţia socială, după obţinerea certificatului cu handicap".

"Noile prevederi stabilesc faptul că prestaţia socială se acordă automat, după obţinerea certificatului de încadrare în grad de handicap, nemaifiind necesară depunerea unei cereri, aşa cum prevedea varianta veche a legii", explică ministerul.

O altă măsură cuprinsă în ordonanţa de urgenţă se referă la scutirea persoanelor cu handicap grav psihic şi mintal de la plata contribuţiei datorate în centrele rezidenţiale, relatează MEDIAFAX.

"5.150 de persoane cu handicap grav psihic şi mintal vor beneficia de scutire la plata contribuţiei datorate pentru adulţii cu handicap din centrele rezidenţiale. Măsura a fost adoptată pentru a nu vulnerabiliza şi mai mult această categorie socială, respectiv membrii familiilor persoanelor cu handicap psihic şi mintal, care, în prezent, suportă plata contribuţiei în centrele rezidenţiale", precizează Ministerul Muncii.

Guvernul a decis şi sprijinirea familiilor adulţilor cu handicap asistaţi în centrele rezidenţiale. În prezent, obligaţia de întreţinere pentru adulţii cu handicap asistaţi în centre se întinde până la fraţi şi surori, rudele în linie dreaptă, soţ şi soţie. Modificarea adusă prin actul normativ a restrâns această obligaţie la soţ şi soţie, părinţi pentru copii şi copii pentru părinţi.

"Decizia a fost luată întrucât, în practică, s-au înregistrat cazuri în care rude de gradul patru ale bolnavilor au ajuns să fie executate silit pentru neplata acestei contribuţii", explică instituţia.

Totodată, primăriile vor putea înfiinţa servicii sociale de tip rezidenţial. "Legea actuală permitea doar direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copiilor (DGASPC) să deschidă astfel de servicii publice, nu şi autorităţilor locale. Menţionăm că o astfel de prevedere creează o oportunitate pentru primării, şi nu obligaţia de a înfiinţa servicii", susţine ministerul.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL